Omflyttningen av ensamkommande ungdomar

Avbryter den mötesfria månaden för att bege mig till stadshuset och granska julibeskedet från regeringen och Vänsterpartiet att man satsar 190 miljoner kronor till kommunerna för att låta ensamkommande som fyllt 18 år slippa flyttas runt.
Kommunerna kommer ha en hel del att fundera över med de här pengarna. Ambitionen är tydlig men uppdraget oklart. Och framförallt en ekonomisk summa som inte täcker den statliga ambitionen. Den statliga fördelningsnyckeln är svår att förstå hur den är kopplad till ambitionen, utan verkar vara framtagen utifrån hur mycket pengar har man haft att fördela utspritt på antalet asylsökande i kommunerna.
För Umeås del innebär det 1,7 miljoner att hantera hundratals ungdomar – det säger sig självt att den ekvationen är knepig om man vill förhindra omflyttningar.. Och vad är det som ska uppnås? Talar vi även om överklagandeprocessen som är mångårig? Oklart. Beskedet är därför också att detta ska ses som en morot från staten utan motkrav. Det man kan fundera över är om det inte vore bättre att förlänga de tidigare ersättningsnivåerna längre än till 1 juli. Och ge dessa även för stödboenden vilket snabbat på omställningen och gett större möjligheter till etablering på arbetsmarknaden.
Sverige har enligt min mening sedan många år ett otillräckligt system för sin asylprocess. Ungdomar som fyller 18 rivs upp från kommunen man rotat sig i och flyttas över till Migrationsverkets anläggningar. Därefter om man beviljas permanent uppehållstillstånd så väntar en ny flytt och en ny kommunplacering. Det där gör det naturligtvis svårare att etablera nätverk och komma i arbete och det här måste ändras. Barn och ungdomar ska i skola och praktik från dag 1 och lagen måste ändras så de under 18 år inte behöver forslas runt över Sverige. Vad som kommer behövas framgent är tydliga direktiv från staten så inte att kommunerna övertar migrationspolitiken och hanterar barn och ungdomar olika.
Oklarheterna till trots så är det bra att vi har en regering som agerar och försöker täppa till strukturella problem. Min förhoppning är parallellt att regeringen kräver ordning på handläggningstiderna på Migrationsverket som nu passerat 500 dagar. Alla måste vara införstådda att den oro som skapas av dessa handläggningstider kraftigt försvårar integration och att få ungdomarna i arbete. Vi behöver arbetskraft och då måste ledvägen till jobben vara så kort som möjligt. Det är svårt att se att handläggningstider på över 1,5 år skulle varit acceptabelt i något annat sammanhang och bidrar inte till en lyckad integration.
Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se