Politik är politik – även i kyrkan

Under gårdagen förtidsröstade jag i kyrkovalet. Det var bra med folk i vallokalen och en hel del socialdemokratiska valsedlar hade plockats. Nu hoppas vi på ett högt valdeltagande.

Det finns någon märklig inställning hos vissa i det här valet att politiska partier inte har att göra i svenska kyrkan. Som om politiska värderingar inte skulle spela en avgörande roll.

Det är en bisarr inställning.

Att enas runt Jesu lära och värnandet av skapelsen är inte tillräckligt. Det kommer en vardag som innehåller frågor om schysst personalpolitik, hur man vänder sig till samhället i övrigt och om kyrkans barn- och ungdomsaktiviteter ska vara avgiftsfria eller ej. Här behövs en socialdemokratisk politik i svenska kyrkan som ser till alla människors lika värde och bekämpar främlingsfientligheten.

Det är också så, precis som i samhället i övrigt, att det finns ett stort värde i att fler än enbart de mest aktiva församlingsmedlemmarna tar plats i kyrkomötet, kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige.

Rösta på Socialdemokraterna i dag. För en öppen folkkyrka och mot elitism och främlingsfientlighet.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

2 kommentarer

  1. Anders Kristoffersson

    Det är klart att kyrka, kristen tro och politik hör samman. Men av det följer inte att sekulära politiska partier ska styra kyrkan. Däremot är förstås partipolitiskt engagerade människor, även socialdemokrater, välkomna att forma kyrkan genom att tolka tron, uttrycka den i ett praktiskt handlande och förkunna förlåtelse och befrielse för de fångna.

    Talet om att förekomst av sekulära politiska partier i Svenska kyrkan är en garant mot elitstyrning klingar falskt av två skäl. För det första är det konstigt att nedvärdera aktivitet bland medlemmarna – hur ser S på sina egna medlemmar? Är aktivitet ett problem där?

    Men för det andra är talet om elitism att kasta sten i glashus: Hur kan ett parti där antalet medlemmar uppgår till drygt 1 % av medlemmarna i Svenska kyrkan – jag bortser då från att ett antal medlemmar i S inte är medlemmar i kyrkan, exempelvis kanske muslimska medlemmar – se sig som representanter för den svenska ”folksjälen” (notera kursiven runt ett gammalt otrevligt 30-tals begrepp) i andligt avseende?

    Och till sist: För de som vill motverka ett inflytande från SD är det bästa att rösta på POSK som vill ha indirekta val till stifts- och nationell nivå baserat på direktval till församlingar/pastorat. Det är direktvalen till kyrkomöte och stiftsfullmäktige som ger en opinionsplattform för SD. Och indirekta val baserade på direktvalda kyrkofullmäktige i församling är inte elitstyrning, tvärtom.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Ja nu har medlemmarna röstat och en klar majoritet av dem har röstat på politiska partier som också finns representerade i någon form i Sveriges riksdag. Vi kanske ska ta och lyssna på Svenska kyrkans medlemmar och inte klappa dem på huvudet. Sen är det så at såväl Centerpartiet som Socialdemokraterna kommer med en lång folkrörelsetradition och dessa influenser har varit bra för kyrkan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se