En bra dag!

Vi hade en bra dag igår på Individ- och familjenämnden. Inte bara har vi fått tag i fler tillfälliga boendeplatser via ett samarbete med Öppen gemenskap. Nämnden tog också beslut om insatser mot prostitution och människohandel.

Den första delen, stöd till personer som köper sex och begår övergrepp, var klar och redo för beslut, så kallad KAST-mottagning. Den kommer snart att följas av fler åtgärder för den som befinner sig i prostitution eller har sex mot ersättning,

Liberalerna yrkade återremiss. Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet höll med. Man ville ha mer fakta sa man och det får man ha respekt för.

Däremot blir jag mållös över uttalandet i media från vice ordförande Anna-Karin Sjölander(c) som anser att beslutet ”hafsats fram”??? Ett oerhört märkligt uttalande då det är förvaltningen själva som efter utredning föreslog att vi ska införa detta. På arbetsutskottet stödde Centerpartiet också den linjen men flip-floppade plötsligt till nämnden.

Låt oss vara klara på en punkt. Det här har inte hafsats fram för fem öre. Det är ju förvaltningen själva som ville att nämnden skulle fatta beslut om detta nu i september. Vi ska inte vänta på att införa något som varken kommer kosta särskilt mycket pengar eller krångla till det. Frågan ska in under Centrum mot vålds hägn och det är hög tid att vi börjar bredda deras uppdrag i våldsfrågorna.

Nämnden måste vara offensiv och förhindra att organiserad brottslighet och människohandel får fäste i stan. Då behöver vi möta upp polisens insatser med egna stödinsatser och signalera att vi tar detta på allvar, så enkelt är det. Antingen gör man något eller så sitter man på läktaren.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade emellertid liksom (s) på att detta beslut skulle genomföras idag och därmed fanns en klar majoritet i nämnden. Nu är de första besluten tagna för att komma åt människohandeln i Umeå. En bra dag!

Andreas Lundgren(s)
Ordförande i Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se