Åtgärder mot hemlöshet

Media har de senaste dagarna rapporterat flitigt om socialtjänstens samarbete med Öppen gemenskap om ett akutboende. Det här är något som Öppen gemenskap flaggat upp ett bra tag och nu har vi det på plats. Sex platser för män och två platser för kvinnor blir det med möjlighet till måltider och dusch. Tanken är att man snabbt ska slussas vidare till mer permanenta lösningar.

Man kan säga att det från vår sida blivit än mer angeläget att hitta fler tillfälliga lösningar. Umeå växer fort och bostadsmarknaden har hårdnat väsentligt. Akut hemlöshet har kommit närmare fler i vårt samhälle och här behöver vi möta upp. Det är svårt att få campingar och vandrarhem att ställa upp i den omfattning som krävs. Samtidigt så dränks våra socialsekreterare i boendeärenden vilket tar mycket tid och där det behövs att snabbt kunna ha alternativ till hands.

Något jag ändå vill poängtera är att detta akutboende inte är en universallösning på akut hemlöshet. Snarare behöver vi en variation av tillfälliga boendelösningar för att möta upp de behov som finns. Samarbetet med Öppen gemenskap omfattar exempelvis enbart vuxna. Barnfamiljer får istället plats i någon av våra akutlägenheter eller på campingar.

Nästa steg för socialtjänsten är att också kunna möta ett behov som ligger någonstans mellan akut hemlöshet och egen lägenhet. Man kanske inte alltid är redo att klara ett eget boende pga psykisk ohälsa eller missbruk utan kan behöva bygga en struktur med hjälp av boendestöd.

Här finns mycket kvar att göra. Därför har nämnden beslutat att uppdra till förvaltningen att ta fram en ny fyraårig plan för att motverka hemlöshet i Umeå. Där ingår frågan om fler boendeformer men även vikten av ett brett samarbete med resten av kommunens verksamheter och privata fastighetsägare. Vi försöker ta initiativ för att bryta hemlösheten och har nått långt när det gäller vräkningar av barn, under 2016 vräktes inga barn i Umeå.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se