Friskvård upp för debatt

Nu under senhösten kommer nämnderna att få svara på den återremitterade motionen från Moderaterna om friskvård. Det ser jag fram emot då socialtjänstens kostnader och utmaningar med vikarier måste få vara en del inför beslutet.

Jag minns när jag talade med Kommunal Umeås dåvarande ordförande om detta i våras. Debatten pågick som värst. Jag uppmanade Kommunal att ge sig in i debatten då den handlade då om för eller emot friskvård och inte förutsättningar för införande. Socialdemokraterna hade som nästan ensamt parti intagit en kritisk hållning då vi var oroliga för kostnaden för detta. Samtidigt som fackförbunden några år tidigare varit eniga om att friskvårdstimmen inte kunde vara kvar då inte alla kunde nyttja den.

Kommunal gick senare också ut i debatten och menade att ska detta genomföras så måste det skjutas till pengar. Det var ett kraftfullt besked från arbetstagarorganisationen som också gjorde att partiets kritik kunde tas på större allvar, gärna friskvård, men börja med att visa oss pengarna!

För det är just det som debatten handlar om. Ska socialtjänstens omsorgspersonal få ta del av denna friskvårdssatsning så krävs resurser. Tiotals miljoner. Det är helt omöjligt att alla ska kunna ta del av en sådan här satsning utan att extra resurser skjuts till. Man kan inte hänvisa till att vaga hälsovinster ska eventuellt kunna minska sjukskrivningskostnader på sikt.

Låt mig ta ett exempel. Kommunens 400 personliga assistenter arbetar all sin arbetstid hos den enskilde. Om assistenten försvinner en stund så går inte livspusslet ihop och den enskilde klarar inte sin livsföring. Det är omöjligt, och då menar jag omöjligt, att under arbetstid att praktiskt kunna lämna sin post och då måste detta lösas med att ordinarie personal går omlott.

Det innebär stora merkostnader samt verkliga logistikproblem då assistansen till skillnad från omsorgen i övrigt kräver att den enskilde har godkänt all personal som utför assistans. Det är svårt att överblicka när något sådant skulle överhuvudtaget vara möjligt att få på plats. Till det kommer problemen med att hitta vikarier. Redan idag har Individ- och familjenämnden svårt att fylla luckor i bemanningen och det blir inte lättare av att låsa upp en hel del av vikarierna på att täcka upp för friskvård.

Jag förväntar mig inte att Moderaterna ska ändra sin ståndpunkt om friskvårdstimmen. Men man måste åtminstone kunna ge ett svar på frågan om hur detta ska kunna organiseras utan extra medel. Vid kommunfullmäktige i våras uteblev svaret från (m).

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se