Råd till migrationsministern

Onsdag förra veckan befann sig nyutnämnde migrationsministern Helene Fritzon i Umeå. Jag hade möjlighet till samtal med migrationsministern under eftermiddagen och framförde då synpunkter vi ser i Umeå kommun.

Faktum är ju att kommunerna har gjort ett hästjobb med att klara av mottagandet av de 36 000 ensamkommande som kom 2015. Jag är stolt över vad vi i Umeå klarat av, våra chefer och medarbetare har gjort ett outstanding arbete. De ungdomar som lämnar Umeås mottagande befinner sig vid 21 års ålder nästan oavkortat i ordnade studier eller arbete.

Men vi behöver hjälp och för mottagandet i Umeå och resten av Sverige är det oerhört viktigt med förutsägbarhet och långsiktighet. Jag har därför några punkter som Fritzon omedelbart borde lägga kraft på:

  •  Det är helt orimligt att det finns olika uppfattning från statligt håll när stödboenden ska kunna användas. IVO säger från 18 år medan regeringen säger från 16 år, när man ändrade ersättningsnivåerna. Sen blir kommunerna jagade med risk för viten när man följer regeringens riktlinje för att ha någon som helst chans att klara de ekonomiska förutsättningarna.
  •  Det är bra att man skickar med extra medel för de som fyllt 18 år och riskerar att flyttas över till migrationsverkets anläggningar så man inte slits upp från sina nätverk. Men pengarna(5 mkr för Umeå kommun) är engångsbelopp för 2017 och 2018(i en ännu inte beslutad statsbudget) och innehåller dessutom få riktlinjer hur de ska användas. Vi kan inte ha olika migrationspolitik i olika kommuner, utan här måste staten vara noga med hur mottagandet ska se ut. Det blir än viktigare när man nu funderar över om kommunerna ska överta ansvaret för migrationsverkets anläggningsboenden.
  • Det måste finnas en samstämmighet mellan socialtjänstlagens ansvar upp till 21 år och ersättningarna. Det är ingen bra modell när ersättningssystem och lagstiftning inte följs åt. Då man inte kan förlänga det gamla systemet så avsätt pengar för integrationsinsatser så ungdomarna vid 21 år är tillräckligt rustade att möta vuxenvärlden.

Målet för vårt arbete måste vara att ungdomarna som får uppehållstillstånd så snabbt som möjligt kommer i arbete. Då behöver vi långsiktighet och spelregler som inte ändras.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se