Öppet brev till Leif Östling

Hej Leif Östling, ordförande för Svenskt näringsliv.

Ser dig passera förbi på Uppdrag granskning. Du har placerat väldigt stora summor i skatteparadiset Malta. En läcka från en advokatbyrå gör att du nu tvingas stå och förklara dig framför kameran. Usch jobbigt.

Så nu står du där med handen i syltburken. Och jag förväntar mig att du ska göra som männen i #meetoo-skandalen. Kanske tala om att gå i terapi, ta en timeout och en flygresa till någon paradisö? Särskilt det sista vore ju synnerligen passande, men nä inte du inte.

Du frågar dig istället vad man får för skatten? Så höga skatter och man får ju ingenting. Att alla svenska medborgare har rätt till fri skolgång, läsa utan kostnad på universitet och en sjukvård i världsklass biter inte på dig. För DU får ju inget för skatten.

Kan du ens förstå vilket motsägelsefullt uttalande det är?

Samtidigt håller jag med dig om att man borde få mer för skatten. Vi skulle absolut behövt mer pengar i landets socialtjänster. Och här skulle dina miljoner göra nytta. Vill du veta till vad?

Just nu behöver jag mer stöd för barn som far illa. Jag vill kunna ge alla barn en trygg uppväxt som aldrig fått en chans från början. Och de fattiga barnen har blivit fler de sista månaderna i Umeå, vore det inte fint om deras föräldrar fick arbete? Och jag vill också kunna ge vår fantastiska personal högre lön. Och socialsekreterarna ska väl inte behöva sitta fyra och fyra när de behöver egna rum?

Dina pengar behövs definitivt, Leif.

Fast å andra sidan, nu vet ju både du och jag att många svenskar placerar pengar i så kallade skatteparadis. Så vadå då? Jo grejen med dig är bara att du tar det till en helt annan skamlös nivå.

Varje år skickar du och dina kompisar mig en enkät om det kommunala företagsklimatet. Du vill att jag som kommunpolitiker ska fylla i den och sen lägga förslag som du gillar om hur vi ska använda kommunens skattekronor.

Du har förvisso rätt i att företagen är viktiga och det är därför jag gör mina besök och lyssnar vad enskilda företagare berättar. Men förklara för mig varför jag ska lyssna mer på dig och dina kompisar än Malin och Mohammed som plikttroget betalar sin skatt efter förmåga varje månad? Förklara för mig på vilket sätt du anser att ditt agerande gör svenska företag starkare?

Svaret är naturligtvis inte ett dugg. Det handlar som vanligt bara om girighet och ta för sig på samhällets bekostnad. För att det går.

Valet är naturligtvis ditt. Stå framför kameran några minuter kanske är ett billigt pris att betala. Men kom bara ihåg en sak;

Priset de fattiga barnen i socialtjänsten betalar är högre.

 

Med vänlig hälsning

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

 

3 kommentarer

  1. Helena Skagerlind

    Otroligt bra skrivet Andreas. Det var så skamligt av honom att stå och tala så nedlåtande och överlägset. Att klämma ur sig att han betalar lika mycket i skatt som 1000 skattebetalare när han säkert har tjänat lika mycket som säkert 10000 löntagare.

  2. Erik

    Andreas, man tar sig för pannan när Östling uttrycker sig på detta viset inte minst när han numera företräder Sveriges företagare. Dock uppfattade jag reportaget igår som om Östling inte brutit mot skattelagstiftningen. Han nämnde att de pengar som finns i Malta intjänats när han jobbade utomlands och således var han vid den tidpunkten inte skattskyldig i Sverige. Rimligen var Östling helt utan det svenska skyddsnätet när han bestämde sig för att återvända till Sverige. Utan fick kvalificera sig in successivt.

  3. Klas Viberg

    Bra skrivet. Vi kanske behöver diskutera löneläget för näringslivstopparna. Är de verkligen värda de höga löner de har. Carola Lemne SN t.ex. har nära en halv miljon i månaden.
    Mvh
    Klas Viberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se