Hårdare bekämpning av människohandeln

Igår sammanträdde Umeå brottsförebygganderåd och på dagordningen stod medborgarlöften mellan kommun och polismyndigheten för 2018. Socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden har drivit att prostitution och människohandel måste bekämpas hårdare av polis och kommun tillsammans.

Vi vill se ett speciellt medborgarlöfte om detta då länsstyrelsens samordnare rapporterar att i hälften av alla fall av prostitution man stöter på så ligger människohandel bakom. Organiserad brottslighet tar hit kvinnor och barn som säljs och återanvänds i sexindustrin om och om igen. Prostitution är den tredje största sektorn som organiserad brottslighet ägnar sig åt efter vapen och narkotika.

Då köp av sexuella tjänst i svensk lagstiftning är ett bötesbrott till största del så leder detta dock till problem. För att komma åt människohandeln så måste du gå via prostitutionen och spåra kedjan bakom. Men i lagens mening är inte köp av sexuell tjänst att se som ett prioriterat brott vilket är konstigt då människohandeln i sin tur kan ge upp till 10 års fängelse och är ett allvarligt brott. Därför måste polisen och kommunen tydligt uttala att Umeå ska inte stillatigande se på när prostitution och sex mot ersättning breder ut sig.

Glädjande nog ställde sig hela Umeås brottsförebygganderåd bakom att vi ska ha ett medborgarlöfte om detta. Självklart ska Umeå som kommun markera hårt mot människohandel och slaveri. Nu inväntar vi bara ett klartecken från polisen.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

En kommentar

  1. Pingback: Hammaren föll på sexköparna | Andreas Lundgren(s)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se