Hammaren föll på sexköparna

Under veckan har polisen slagit till mot sexhandeln i Umeå. 17 anmälningar upprättade på två dagar. Anmälningar om våldtäkt och koppleri. Samtidigt som Musikhjälpen på Rådhustorget samlar in pengar till barn i sexhandel runt om i världen så pågår den för fullt i vår egen stad.

Låt nu detta bli en väckarklocka för alla som ännu inte vaknat. Sexhandeln är högst påtaglig i Umeå och både kvinnor och barn tvingas till sexuellt slaveri. Den här människohandeln drivs av organiserad brottslighet. Här. I Umeå.

För egen del jobbar vi nu för att bygga upp en bra struktur runt arbetet mot prostitution och människohandel. Det räcker inte att storstäderna har särskilt stöd och fokus utan landets mellanstora städer behöver också bygga upp ett specialiserat stöd.

Följande händer nu:

* Polisen har i veckan mött vårt initiativ om att anta ett medborgarlöfte om att arbeta mot prostitution och människohandel. Det är otroligt glädjande. Vi är nu helt överens mellan kommun och polis att detta är ett prioriterat område och vi kommer tillsammans följa arbetet i Umeås brottsförebyggande råd. Sexhandeln ska bekämpas och tillslag kommer att göras mot sexköpare. Umeå kommer inte vara trygg mark för den här verksamheten.

* Vi är också överens om att ta fram bra rutiner mellan polis och socialtjänst när det gäller att nå brottsoffren i prostitutionen. Vid misstanke om prostitution och människohandel ska socialtjänsten arbeta än mer uppsökande för att erbjuda stöd och hjälp.

* Inom socialtjänsten har vi beslutat att inrätta en KAST-mottagning. KAST står för köpare av sexuell tjänst, och erbjuder hjälp till den som köper sexuella tjänster eller riskerar att hamna i detta. Detta är ett sätt att nå många i sexmissbruk och minska efterfrågan och förhindra de övergrepp som detta faktiskt är frågan om.

* Vi arbetar nu också fram ett specialiserat stöd för den som befinner sig i prostitution eller har sex mot ersättning. Vi tänker i budget för 2018 avsätta 1,0 årsarbetare till att bygga upp det här stödet.

* Under nästa år blir vår kommunövergripande handlingsplan mot våld klar. Där ingår prostitution och människohandel som ett särskilt fokus område. Där kommer att förtydligas ytterligare åtgärder i kommunorganisationen och mot ideella föreningar.

Det är nu oerhört viktigt att vi agerar resolut mot den här utvecklingen och stoppar såväl sexhandel på nätet som tecken på gatuprostitution. Vi kommer att göra vårt och agera kraftfullt mot den här utvecklingen. Jag är glad att vi har en polis i Umeå som förstår vikten av att agera trots att detta är i praktiken ett brott som enbart ger strafföreläggande och ska prioriteras mot ”tyngre brott”. Bra gjort!

Tidigare bloggar från mig om detta ämne:
om sexköp bland kommunal personal här, om bristerna i sexköpslagen här, vikten av ett medborgarlöfte från kommun och polis här och här, utveckla socialtjänstens stöd här, här och här, om polisen i Umeås tidigare tillslag här, utveckla centrum mot våld här.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se