Rensa upp i rövarbranschen

Igår fick statsråd Åsa Regner på sitt bord en promemoria om fusket inom personlig assistans. Det är en minst sagt upprörande läsning som utredaren från socialdepartementet lämnat över runt en bransch där fuskare och den som vill sko sig täljer guld. Ända fram till tillståndsprövningen infördes 2011 är det inte heller felaktigt att jämföra detta med en rena rama vilda västern.

Här ser vi verkligen hur det borgerliga nyliberala värderingarna haft fullt genomslag genom en privatisering av välfärd som har kostat skattebetalarna enorma summor.

Man ska ha klart för sig att det inte längre är små aktörer som dominerar assistansmarknaden. Utan precis som när de borgerliga partierna införde det fria skolvalet så styrs marknaden idag av ett fåtal stora företag. Vinsterna inom assistansen visar utredningen görs på personalkostnaderna, där man kringgår kollektivavtal och lägger sig på anställningar med låga löner.

Promemorian konstaterar också att kommunerna saknar täckning för sina kostnader då man försöker ha en schysst personalpolitik och betala löner efter kollektivavtal och heltidsanställningar. Som jag skrivit tidigare blir slagen mot schablonersättningarna förvisso att rövarföretagen får minskade vinster, men kommunen och brukarkooperativen som försöker sköta sig får ta smällen.

Så alla nu förstår vad detta handlar om, lönedumpning och otrygga villkor för personalen är det som betalar vinsterna vi ser inom assistansen. Och det är en statlig promemoria som säger detta.

Skattebetalarna finansierar alltså helt öppet den värsta formen av lönedumpning samtidigt som den laglydige assistansberättiganden jagas för sekunder. Det är otroligt upprörande. Och samtidigt gör de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna allt man kan för att stoppa kollektivavtalsenliga löner i riksdagen.

Vid sidan av detta fortgår fuskandet inom personlig assistans där försäkringskassan saknar befogenheter att kontrollera visar utredaren. Det kan låta märkligt, men paradoxen är att samtidigt som den enskilde ska kontrolleras in på sekunden för att stoppa kostnadsutvecklingen så saknar försäkringskassan all möjlighet att stoppa själva fuskandet.

Här ser vi hur oseriös arbetskraftsinvandring för att kringå asylprocessen och människohandel genom anhöriginvandring av personer med assistansbehov är en viktig förklaring till att pengarna inte går till assistans utan till fusk. Vi talar om enorma summor.

Förtroendet för välfärdssystemen bygger på att vi vet att för den skatt vi betalar gemensamt så går också pengarna till välfärd. För att skatteviljan ska bestå så måste fusk av trygghetssystemen stävjas. Inte minst är det kännbart inom assistansmarknaden, där fusk kan få kännbara effekter på kommunernas ekonomi och leda till besparingar i andra delen av socialtjänsten.

Nu hoppas jag alla seriösa assistansanordnare och kommunerna gör gemensam sak mot fuskandet inom assistansen. Den här branschen behöver rensas upp så att resurserna till vinsterna och fusket istället går till personal och assistansberättigade.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

En kommentar

  1. Petter

    Finns inget som fungerar om inte det finns regler och kontrollorgan som ser till att reglerna följs. Finns minsta lilla lucka kommer reglerna att missbrukas. Titta på alla dessa myndigheter som inte följer regeringens satta mål för verksamheten, idag flyter många av dessa myndigheter runt och jobbar mot sina egna agendor och skiter i satta mål. Dessa instanser infiltreras av människor med extrem syn på vad de håller på med. Titta på djurskyddet där flera av Sveriges djurskyddsinspektörer är medlemmar i Djurens Rätt och gör allt de kan för att förstöra för djurägarna som är fullständigt rättslösa. Finns många fler exempel, och att tro att inte nån ska missbruka den personliga assistansen är bara naivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se