Vi ligger helt rätt

Ibland är det extra skönt när de politiska förslagen landar bra. Vi ligger i kommunen helt rätt i prioriteringen av våldsutsatta.

En bekräftelse av det kom under januari med utredningen om barnperspektivet i skyddade boenden. Det är högst sannolikt att kraven på kommunerna att tillhandahålla en god kvalitet i skyddade boenden införs i socialtjänstlagen från 2019.

Jag vet att det fanns en del som var tveksamma när (s) i Umeå inte tog den enkla vägen och fegade ur om att skapa ett kommunalt skyddat boende pga underlag och kostnader.

Vi har drivit detta i Individ- och familjenämnden för att man måste bygga en infrastruktur i våldsfrågorna.

Stödet till våldsutsatta handlar inte om fina dokument eller nåt socialtjänsten kan pyssla med. Det handlar om konkreta saker som att få fram lägenheter, skyddade boenden och specialiserad personal.

För mig är frågan om ett kommunalt skyddat boende principiell. Det är inte eldsjälarna i kvinnojourerna eller dyra HVB-företag som ska behöva ta ansvar för våldets konsekvenser. Landets kommuner måste se till att samhället börjar kliva in i större grad och ställa sig på misshandlade och hotade personers sida.

Därmed inte sagt att vi ska minska stödet till de hårt arbetande kvinnojourerna. Tvärtom är de otroligt viktiga som navet bland de ideella krafterna och deras bidrag är så mycket större än sovplatser.

Nej, det är dags att fler gör som vi i Umeå och flyttar fram positionerna. Vi kommer inte vika ned oss.

Inte en enda manifestation till över en ihjälslagen kvinna med fina ord utan att vi kan säga att vi gjort det vi kunnat. Det är slut med att behandla kvinnor som andra klassens medborgare.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se