LSS och hot mot demokratin

De senaste dagarna har debatten rasat om att statens LSS-utredning kommer att föreslå att äldre och barn inte längre ska ha sin assistans. En rad borgerliga politiker har sett sin chans att ge regeringen nålstick och hävda att ”titta vilka förslag man lägger”.

Självklart står inte Socialdemokraterna bakom att plocka bort assistansen för äldre och barn. Stefan Löfven har också gått ut och förklarat att socialdemokraterna inte kommer stödja sådana förslag.

Så klart.

Samtidigt måste man ha helt klart för sig vad en statlig utredning är för något. I Sverige har vi ett förfarande att de statliga utredningarna får först lägga sina förslag, oavsett om vi håller med eller ej, innan den politiska processen tar vid. Den här möjligheten för utredningar att arbeta fristående inom ramen för beslutade direktiv är central. Utifrån icke politiserade tjänstemannaberedningar utgår hela Sveriges förvaltningsorganisation.

Det här är inget att ta lätt på. Sverige ska under inga omständigheter ha den ordning som uppenbarligen vissa borgerliga debattörer förespråkar där politiken ska vara inne och styra statliga offentliga utredningar(SoU).

Ett sådant arbetssätt skulle göra att de offentliga utredningarna politiseras och det skulle inte finnas någon möjlighet att politiskt enas om vare sig problemställningar eller åtgärder. Det vore förödande för demokratin och vi kommer aldrig acceptera en sådan ordning.

Det är naturligtvis så att det är den hägrande valrörelsen som får Peder Westerberg(L) och en rad Sverigedemokrater att blanda ihop utredningsförslag med politiska förslag. Men det är inte acceptabelt, och i dessa tider av Trumpifiering och alternativa fakta är det särskilt viktigt att vi står mot skarvningar och sammanblandningar.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se