Läkemedelshanteringen

För drygt en månad sedan blev jag uppringd av Västerbottens kuriren. Man vägrade berätta vad ärendet handlade om men ville träffa mig för en intervju om en allvarlig händelse.

När träffen blir av så konfronterar VK mig så berättar man om uppgifter om brister i nämndens läkemedelshantering. Jag frågar om detta är aktuellt idag och får enligt egen minnesbild beskedet att så förhåller det sig. Mitt svar blev därför att jag omedelbart ska kolla upp detta.

Till saken hör att jag och äldrenämndens ordförande Janet Ågren(s) för ett år sedan fick samma uppgifter att det förekom brister i läkemedelshantering i Umeå kommun. Vi fick veta att uppgiftslämnaren ville träffa oss enskilt med förhoppning att vi skulle kunna vidta åtgärder. Att vi skulle möta uppgiftslämnaren enskilt var ett grundkrav för att anonymiteten inte skulle riskeras.

Jag bedömde uppgifterna som lämnades som trovärdiga och lämnade därför dessa med omedelbar verkan till socialdirektören för denne att bedöma detta, få en bild av omfattning och sätta in åtgärder.

I efterhand har jag förstått att detta tolkats som att jag mörkat informationen från att komma nämnden till del. Ingenting är mer felaktigt. Informationen lämnades till socialdirektören för att bedöma och hantera med återkoppling till nämnden enligt gängse ordning som övrigt patientsäkerhetsarbete.

Det var därför med stor förvåning jag ett år senare konfronteras med brister i patientsäkerheten som då jag trodde var hanterade. Det föranledde mig att genast informera nämnden och kräva att vi skulle informeras om hur läget ser ut.

Det är bakgrunden, och idag 2018-04-25 har nämnden fått sin återrapport runt dessa uppgifter. Medicinskt ansvarig sjuksköterska(MAS) samt patientsäkerhetssamordnaren medverkade vid nämnden och gav följande besked:

– Individ- och familjenämnden har enlig MAS bra koll på sin läkemedelshantering och känner sig trygg över det arbete man lägger ned. En rad åtgärder har vidtagits under föregående år för att komma åt brister.

Ingen har kommit till skada till följd av de brister som uppdagats i Västerbottens kurirens reportage

Denna bild som medicinskt ansvarig sjuksköterska ger står i skarp kontrast mot de uppgifter som presenterats i Västerbottens kuriren. Det är mycket anmärkningsvärt. Det finns därför all anledning att ställa frågan hur aktuella dessa uppgifter i Västerbottens kuriren verkligen är? De stämmer inte alls med den nulägesbild som nämnden presenterats.

Låt mig vara tydlig med att du som medborgare ska känna dig trygg i Individ- och familjenämndens vård. Förekommer det felaktigheter så ska de rättas till. Vi accepterar självklart inte eller försvarar brister från politikens håll. Men den bild som presenterats i media känner inte vår verksamhet igen sig i.

Att jag får skit för det ena och andra hör till när man är en offentlig person. Det som gör mig mest ledsen och förbannad i allt detta är att vår personal har tagit stryk och fått känna sig misstänkliggjorda. Jag har ett stort förtroende för nämndens sjuksköterskor som gör ett bra jobb. Det är fullständigt fel att en hel yrkesgrupp får klä skott för den rapportering som skett.

Andreas Lundgren(s)
Ordförande, Individ- och familjenämnden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se