Ska inte synas i käften

Det ska inte synas i munnen på dig om du är fattig eller rik. Rätten till hela tänder är en klassfråga, det är ju därför socialdemokraterna i regeringsställning höjer tandvårdsbidraget.

Självklart är det jättebra.

Men det hjälper inte ändå om du inte tar dig iväg till tandläkaren. Trygghetssystemen faller platt när människor av olika orsaker drar sig för tandläkarbesök och istället går år ut och in med tandvärk och svårigheter att äta.

Därför vill vi i (s) nu sparka liv i ett gammalt projekt från 2005 om bättre tandhälsa. Det här projektet innebar att socialtjänst, folktandvård och Öppen gemenskap gick samman för att kunna erbjuda ett stöd till personer med dåliga tänder.

I korthet gick konceptet ut på att Öppen gemenskap fångade upp besökare med dålig tandhälsa och motiverade till tandläkarbesök. Socialtjänsten gick in med förenklat ansökningsförfarande för snabbt kunna bevilja bistånd till tandvård. Folktandvården stod för möjlighet att snabbt få tandläkartid och Öppen gemenskap följde sina besökare med dåliga tänder till tandläkaren.

Projektet varade något år och avslutades därefter efter att ett tiotal personer fått hjälp. Socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden menar att det här projektet ska återstartas. Vi vill att kontakt tas med folktandvården och ideella föreningar för att skapa en långsiktig lösning så utsatta personer kan nyttja sin rätt att få hjälp med lagning av tänderna.

I april 2018 fick vi stöd från Individ- och familjenämnden för att titta på detta. Det är vi glad för och nu ligger uppdraget hos socialtjänstens tjänstemän att undersöka intresset från folktandvård och ideella föreningar för att delta. Det vore fantastiskt om Umeå än en gång blir en föregångskommun i att befolkningen har en god tandhälsa.

Andreas Lundgren(s)
Ordf Individ- och familjenämnden

 

2 kommentarer

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Nu är vi i ett uppstartsläge. Helt klart är att de ideella föreningarna är nyckeln, och att det är avhänget deras engagemang att detta blir av. Men vi är redo att göra vårt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se