Budgettider

I Umeå kommun har vi en budgetmodell där det ledande partiet först lägger sin budget. Det är ett arbete som kräver stor kunskap och är ett hantverk i sig. Ta Lennart Holmlund som exempel som lärde sig kostnadsutjämningssystemet i detalj och hur det fungerar för att kunna räkna på siffrorna.

Därefter när det ledande partiet lagt sitt förslag så kan övriga partier utgå från detta förslag som mall när man lägger sina budgetförslag. Det gör att dessa partier kan ”surfa” på majoritetens know how och föreslagna ökningar och hanterande av medel. Därefter kan oppositionen göra mindre justeringar runt sina hjärtefrågor och säga att man satsar mer på kultur/välfärd/sänkt skatt etc.

Vi behöver självklart inte göra så här från socialdemokraternas sida.

Nackdelen med detta är så klart för (s) att man ständigt får kritik för att man satsar mindre på X eller Y när man i själva verket lösgjort medel för satsningar på välfärden än annars politiken hade diskuterat.

Fördelen för Umeå kommun är att detta tillvägagångssätt gör att inte partiernas budgetförslag spretar lika mycket utifrån partiets grad av ”know how”. Utan snarare gör budgetprocessen tillgänglig för fler. Det är viktigt ur en demokratisynpunkt. Och det innebär också att du som kommunmedborgare kan lita på att något parti faktiskt tar ett helhetsansvar.

Jag gissar att detta hade du som medborgare ingen aning om. Inget oppositionsparti kommer heller tala högt om att de får hjälp. Kan vara värt att tänka på nästa gång du hör anklagelser om bristande öppenhet eller att Socialdemokraterna satsar för lite på välfärden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.