Bra besked från Morgan Johansson(s)

Justitieminister Morgan Johansson(s) presenterade igår ett batteri av åtgärder för att bryta gängkriminalitet och ungas väg in i ett socialt nedbrytande beteende.

Åtgärderna är av större och mindre karaktär med en hel del nytänk. Saknar jag något så är det ytterligare pengar till den sociala barn- och ungdomsvården vars status skulle behöva stärkas ytterligare. Det här var ett arbete tidigare barnministern Åsa Regnér inledde och som måste fortsätta gärna via särskilt satsning i höstbudgeten.

Ur ett socialtjänstperspektiv välkomnar jag dock satsningen på fler SIS-platser och att vi får ordning på detta. Idag har socialtjänster över Sverige problem att placera ungdomar då köer till SiS leder till att ungdomar står på väntetid i HVB-hem trots att behovet ser annorlunda ut. Regeringen har inte varit passiva utan försökt möta detta genom att ifjol och i år bygga ut med 100 platser.

Men den satsningen måste fortsätta så vi inte ser ungdomar med stora behov som avviker och sedan drar runt utan att socialtjänst och polis har koll på vart de befinner sig. Det är ett statligt ansvar där regeringen måste möta upp de kommunala behoven. Därför är justitieministerns besked igår en helt riktig prioritering.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

RSS Nytt från vk.se