Centrum mot våld ska hjälpa fler

Socialdemokraterna i Umeå gick till val på att utveckla stödet till våldsutsatta. Under mandatperioden har s-gruppen i Individ- och familjenämnden jobbat konsekvent med detta och åtgärderna har varit flera.

Vi har bland annat fått loss fler lägenheter till våldsutsatta och drivit in i investeringsbudgeten byggandet av ett skyddat boende. Ersättningen till kvinnojourerna har stärkts med indexuppräkning och vi har byggt upp ett stöd mot prostitution och människohandel trots en oerhört tuff ekonomisk verklighet.

Men det har varit helt nödvändigt. Ett förbättrat stöd minskar lidandet och även samhällets kostnader.

Idag skriver jag i Folkbladet tillsammans med Harriet Hedlund(s) om hur vi går vidare för att göra det enkelt för våldsutsatta att få hjälp. Via Centrum mot våld kommer fler nu få stöd. Läs artikeln här:

Centrum mot våld tillkom 2006 som en samverkan mellan kommunen, landstinget, polismyndigheten, åklagarkammaren, Umeå universitet och rättsmedicinalverket. Under de kommande åren byggdes verksamheten ut stegvis.

Via Centrum mot våld har våldsutsatta kvinnor fått hjälp utan myndighetsbeslut genom kvinnofridsmottagningen. Kommunens mansmottagning har erbjudit stöd till våldsutövande män att förändra sitt beteende. Genom Barnahus har brott mot våldsutsatta barn kunnat utredas samordnat.

För sin tid var centrum mot våld ett viktigt initiativ och nu är hög tid att ta nästa steg.

Vi vet att mörkertalet är stort bland hur många som utsätts för våld i en nära relation. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har vidare konstaterat i sin genomgång av våldsarbetet att bland viktiga framgångsfaktorer behövs många vägar in till hjälp och att man direkt kan få hjälp. Det måste vi ta fasta på.

Därför går vi nu vidare med att utveckla och bredda vår samverkan inom Centrum mot Våld. Under en tid har vi fört dialog om ett nytt avtal och efter sommaren kommer vi se till att avtalsförslag läggas fram för politisk behandling.

Det avtalet tar fäste på att tydligare strukturera upp samverkan och ledningen över våldsarbetet.

Vår gemensamma ambition är att Centrum mot våld ska fortsätta ta steg att utvecklas till ett kompetenscentrum och spjutspets för arbetet med våldsärenden. Utifrån socialstyrelsens definition av våld i nära relation lägger vi fram ett förslag utifrån följande utgångspunkter:

  • Fler ska kunna få hjälp:

I avtalsförslaget utökar vi antal målgrupper som kan vända sig till centrum mot våld. Vi går från att hjälpa våldsutsatta kvinnor till att också erbjuda stöd till våldsutsatta och våldsutövare oavsett kön, inkluderat samkönade par. Likaså ska utsatta för hedersvåld och extrem kontroll erbjudas individuella samtal och stöd genom strukturerad myndighetssamverkan. Konsultation till verksamheter om hedersvåld ska ges via centrum mot våld.

  • Förstärkt kompetensutveckling:

Vi ser behov av en förstärkning av det utåtriktade arbetet. Vår gemensamma målsättning är att våld ska vara en angelägenhet för enskilda, samhället och i våra respektive organisationer. Därför kommer vi se till att avsätta mer tid till uppsökande verksamhet, rådgivning och kompetensutveckling. Centrum mot våld ska bli en än mer välkänd verksamhet hos allmänheten och ideella organisationer som arbetar mot våld samt i sin roll som kompetenscentrum för länet utveckla socialtjänst och primärvård.

  • Särskilt fokus på prostitution och människohandel:

Människohandel för sexuella ändamål har fått fäste utanför storstäderna. Under våren har Individ- och familjenämnden avsatt resurser till att bekämpa sexhandeln. Med det nya avtalet formaliseras det uppdraget. Umeå kommun och polisen har visat att det genom samverkan går att agera och nå framgång mot människohandel för sexuella ändamål. Den som befinner sig i prostitution ska få hjälp bort från sexhandeln, och den som köper sex ska få stöd att upphöra med sitt beteende för att minska efterfrågan. Organiserad brottslighet som ligger bakom människohandeln ska bekämpas.

Så vill vi utveckla arbetet med våld mellan Umeå kommun och landstinget.

Samtidigt kommer vi att stärka samordningen så att den som kontaktar centrum mot våld fungerar som lots till övriga enheter inom våra respektive organisationer som arbetar med våld och sexuella övergrepp.

Alla människor har rätt till frihet från våld och vi stärker nu samhällets stöd.

Harriet Hedlund(S)

Ordförande Nämnden för folkhälsa och primärvård, Umeåregionen

Andreas Lundgren(S)
Ordförande Individ- och familjenämnden

 

 

4 kommentarer

  1. Dunia

    Hej Andreas och Harriet !

    Strålande ! Hur mycket värda ni är !
    Jag vill bara tilläga att:
    en del män blir våldsamma p.g.a alkohol missbruk eller drog missbruk. Många kvinnor och barn blir våldutsatta i samband med sådana missbruk.Barnen kan inte få stöd eller hjälp av mamman eftersom mamman inte kan rädda sig själv från misshandeln !
    MVH
    Dunia Kadhim

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Tack Dunia, du har helt rätt. Centrum mot våld ersätter inte socialtjänstens övriga ansvar för våld och missbruk. Däremot är centrum mot våld tänkt att fungera som en erbjudandeverksamhet dit man kan vända sig utan myndighetsbeslut.

  2. Jan Sjöström

    Hej, Andreas.

    Äntligen trillar polletten ner även för Umeås Socialdemokrater. Att det domesticerade
    våldet ”alltid har en man i sin utgång”, har fram till nu varit mantrat, män och i konsekvens
    dennes barn har kontinuerligt offrats i en syn som ger den kvinnlig ondskan frikort och
    i detta immunitet från naturlig konsekvens.

    Jag applåderar och jublar, kanske en aning för tidigt men likväl betydelsefullt att Umeås
    S – parti nu (tror jag) förstått varför mänskliga rättigheter INTE tar perspektiv ur genus.

    Jag känner även viss tillfredsställelse i att du och (S) nu relaterar min och den övriga
    världens definitioner av våld, så som varande den enda riktiga, d v s att våld alltid tar
    utgång i händelse – och aldrig är förbehållet ett manligt kön.

    Att ansvar även innebär att ta konsekvens, är självklart för de allra flesta, att (S) nu
    ändrar sig torde innebära att ni tidigare hanterat omständigheterna felaktigt, eller ?

    B l a Socialstyrelsen har i årtionden försökt få er att förstå att domesticerat våld
    i sin utgång har en människa, och inte i automatik en man, helt utan resultat, det
    har inte spelat någon som helst roll vilka argument vi anmälare fört fram. Kan
    vi manliga våldsoffer i Umeå nu verkligen andas ut och i detta komma i åtnjutande
    av de resurser som endast varit förbehållna en kvinna ?

    Med vänlig hälsning

    Jan Sjöström

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej Jan,

      det här har varit ett långvarigt arbete då det handlar om samverkan mellan olika myndigheter. Det har tagit tid då olika parter behövt fundera över sin roll i detta. Centrum mot våld är ju en av många pusselbitar i våldsarbetet. Jag har uppskattat dina synpunkter under resans gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se