Minskade klyftor är grunden

Utmärkt förslag från regeringen igår om att tillsätta en kommitté för att långsiktigt minska klyftorna mellan fattiga och rika. Att ett samhälle är jämlikt är grunden för en förmåga att även lösa andra samhällsproblem.

Vi vet mycket väl att tillgång till arbete och utbildning styr dina livschanser. Men det finns en mängd förbättringsområden mellan våra trygghetssystem som bara nås genom att titta på strukturen.

Därför är förslaget riktigt och avrapportering ska ske 2020.

I Umeå har vi socialdemokrater lagt fokus i jämlikhetsarbetet på att försöka halvera barnfattigdomen. Kampen mot barnfattigdom är ett övergripande mål för Umeå kommun.

Genom en uttalad målsättning att halvera den så försöker vi se till att barnen inte ska växa upp med sämre livschanser.

Det här är inget självklart. De borgerliga partierna hade inte en rad med om barnfattigdom i sin budget i juni. Inte en rad.

Så särskilt prioriterat kan man ju inte säga att jämlikhet är bland högerns partier. Faktum är att hade allianspartiernas budget gått igenom hade Umeå skrotat halvering av barnfattigdomen som ett kommunövergripande mål.

Från 2019 kommer Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och Individ- och familjenämnden få ett större ansvar för att leda arbetet med barnfattigdomen. Resultaten från jämlikhetskommittén kommer här att vara till nytta.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se