Brallorna nere och ett förlorat samhällskontrakt

Umeås moderater hade ingen lyckad gårdag. Knappt hade nyheten landat att man vill sänka skatten med 280 miljoner i Umeå innan partiledaren kallade till presskonferens.

Inför den samlade mediakåren förklarade partiledare Ulf Kristersson att kommunerna måste få kraftigt ökat stöd. De demografiska utmaningarna är så stora att partiet nu vill möta socialdemokraternas lagda vallöfte om 20 miljarder till kommunerna.

Hoppsan sa. Och där stod Umeås moderater med brallorna nere.

Samtidigt som Moderaterna i Umeå går ut med att sänka skatten så varnar Moderaterna på riksplanet för situationen i kommunerna. Ja Kristersson gick så långt som att tala om ett ”förlorat samhällskontrakt.”

Den politiken och den logiken går inte ihop. Är det verkligen rimligt att Umeå ska sänka skatten när vi står inför stora utmaningar som ”utmanar hela samhällskontraktet”?

Nej det är klart att det inte är.

Snarare kan man ju rimligtvis tänka sig att nu om någon gång vore väl tiden inne att ha lite is i magen. Avvakta med skattesänkningen och försöka ta sig igenom de kommande åren med en välfärd i behåll. Först därefter ”sänka skatten till jämförbara kommuner” om man nu vill det.

Men icke. Det är som att Umeås moderater överhuvudtaget inte ens förstår de enorma utmaningar vi står inför.

För Umeås del handlar det ju inte heller bara om den demografiska utmaningen. Utan i lika hög grad klara utbyggnadstakten av skolor och äldreomsorg i en kommun som växer i rasande fart.

Och nu till det mest bisarra i den här soppan:

Du kanske tror att denna haltande politik skulle kunna avfärdas som lite vanlig moderat skattesänkariver. Men så är tyvärr inte fallet.

Genom att en skattesänkning är Umeå-moderaternas viktigaste prioritering i allianssamarbetet, så berör detta alla som bor i Umeå kommun.

För även om övriga allianspartier nog inser att det inte finns utrymme för en skattesänkning så blir man gisslan på tåget. Så länge moderaterna är en del av alliansen så kommer man tvinga med sig övriga på skattesänkningar som villkor för att ens samarbeta.

Vi såg det i kommunfullmäktige i juni. C, KD, L gick i alliansbudgeten med på en första skattesänkning på 10 öre 2019. Det har inte varit en prioriterad fråga för något av dessa partier under hela mandatperioden.

Därför är en röst på något av allianspartierna i Umeå också en röst på Ågrens skattesänkningar på 280 miljoner.

Låt inte detta hända. Umeås barn och äldre är värda bättre än så.

Andreas Lundgren(s)
Ordf Individ- och familjenämnden

En kommentar

  1. Dunia

    Fantastiskt ! Familjen är samhällets kärna och barnen är familjens kärna. Satsar vi på barnen så bygger vi ett stärkt samhälle med trygga lyckliga barn. Det är de som kommer att bygga framtiden i Sverige! De gamla har kämpat för att göra rätt för sig i hela sitt liv, nu måste de belönas! Dettta skulle ske när de blir väl omhändertagna på äldreboendet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se