Välj fel i alliansens Umeå och ditt val underkänns. Valfrihet för alliansen i Umeå handlar enbart om vinstdrivande företags rätt att välja kunder.

Tänk dig att du valt Umeå kommun som utförare av din personliga assistans. Du har tröttnat på privata företag med konstig personalpolitik och därför valt Umeå kommun. Kanske har du haft behov av mycket omsorg på obekväma tider och vissa av bolagen tackade nej.

Så en dag får du ett brev i lådan. Där står det att kommunen inte längre kommer bedriva din personliga assistans. Istället har man anlitat ett privat företag för att sköta alltihop åt sig. Du får beskedet att du kan välja att vara kvar i det nya bolaget eller byta till en annan utförare…

Precis så här kan det se ut i Umeå efter valet den 9 september.

Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, den så kallade ”allians för Umeå”, vill nämligen att kommunens egna personlig assistans ska utredas för att upphandlas.

Ja utreda och utreda, egentligen vill man väl inte ens det utan bara upphandla direkt. Redan 2015 skulle Liberalerna och Moderaterna ha igenom sitt förslag att upphandla all assistans utan föregående utredning. Förslaget prövades i kommunfullmäktige där vi röstade ned det.

Men så har det fortsatt under mandatperioden. Vid flera olika tillfällen har man varit beredd att omedelbart skeppa ut den kommunala assistansen. Även Kristdemokraterna röstade också för upphandlingen vid ett tillfälle.

Allianspartierna säger ofta att man ska få välja vem som utför sin omsorg. Det är viktigt påpekar man.

Men nåde dig om du då väljer kommunalanställda att utföra din assistans, ja då har du plötsligt valt ”fel”!

Då gäller inte ditt val längre!

Så det man egentligen säger här är att det är bland privata företag och utförare du måste välja för att valfriheten ska vara giltig. Annars underkänns ditt val.

Det här är ett solklart exempel på hur allianspartiernas politik till syvende och sist kokar ned till privata företags rätt att göra vinst. Vi tror inte att det här är rätt väg att gå.

För vår del säger vi nej till att upphandla kommunens personlig assistans. Vi vill att kommunen ska erbjuda en attraktiv assistans med trygga anställningar i egen regi. Och vi tänker inte göra vinst på dig som vill ha kommunen som utförare.

Rösta på Socialdemokraterna den 9 september.

Andreas Lundgren(s)
Ordf Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se