Föreningsrätten ska vara okränkbar

Västerbottensnytt berättade under gårdagen att en kommunal tjänstemän ska enligt uppgift ifrågasatt ett arbetsplatsombuds lämplighet från en facklig organisation i Umeå. Och att den fackliga organisationen bör byta ut vederbörande.

Jag tänker inte gå in i den enskildes tjänstemannautövande. Principiellt är dock frågan mycket viktig och det är inte är upp till kommunala representanter att kommentera fackliga organisationers förtroendevalda. I Sverige råder föreningsfrihet och de fackliga organisationernas rätt att organisera sig och utse företrädare ska inte arbetsgivaren ha synpunkter på överhuvudtaget. Det är medlemmarna i den fackliga organisationen som utser sina arbetsplatsombud.

Som ledamot i personalutskottet kommer jag att begära upp frågan för information på nästa utskott och utröna om det behövs förtydliganden i den kommunala organisationen och förekomst av liknande ärenden.

Socialdemokraterna driver att vi vill utöka den fackliga tiden för att få fler att engagera sig för sina arbetsvillkor. Då är det viktigt att föreningsrätten inte upplevs ifrågasatt.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 texten uppdaterad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se