Vi avsätter 1,9 miljoner till att fortsätta arbetet med Röda korset för att ensamkommande ungdomar ska få en bättre inkludering i samhället

Mandatperioden lider mot sitt slut och på måndag utser kommunfullmäktige nya ledamöter i de olika nämnderna.

Därför kändes det bra att igår avsluta mandatperioden i Individ- och familjenämnden med att ta beslut om att fortsätta vårt arbete med Röda korset och Arezo kring stödet till ensamkommande flyktingungdomar. Det här har jag förstått är ett tämligen unikt samarbete i Sverige sett till skala och resultat.

Vi har sett till att flyktingungdomar i asylprocessen inte behövt rivas upp vid sin 18-års dag och flyttas ut i landet till Migrationsverkets anläggningar. Vi insåg tidigt att hela det svenska mottagningssystemet inte var anpassat efter de långa handläggningstiderna. Med dessa flyttar och uppbrott från sin trygghet med vänner och skola skulle ohälsan öka, integrationen försvåras och social problematik bli mer frekvent förekommande.

Umeås modell mellan kommun och ideella krafter har istället byggt på att ungdomarna ska kunna bo kvar i Umeå – och hos svenska familjer. Socialdemokraternas och nämndens uppfattning har varit att det leder till en snabbare ingång till svenska samhället och bättre stöd än att bo på statliga anläggningar.

Resultatet av det här arbetet är att ingen ungdom för de som kom 2015 och fått vänta länge på besked har behövt lämna Umeå under sin asylprocess. Ett enastående resultat. Ett 70-tal har istället kunnat bo kvar och få en god resa in i samhället inneboende hos engagerade medmänniskor. Socialtjänsten har inte heller behövt belastas av hemlöshet och social utsatthet i gruppen.

För många av dessa ungdomar väntar nu den nya gymnasielagen och studier. Vi väljer att gå in med 1,9 miljoner kronor från statliga stimulansmedel till detta ändamål för att fortsätta vårt samarbete ett år till. Detta för att ge dessa ungdomar bästa möjliga stöd in i samhället. Ett viktigt beslut.

Andreas Lundgren(s)
Ordf Individ- och familjenämnden

2 kommentarer

  1. Olle

    Detta känns för mig som ni misslyckats totalt, staten beslutar om att ta in ett visst antal invandrare som de inte sen har nån fungerande plan för hur dessa ska tas omhand. Sen skjuter ni till kommunala pengar som borde varit statliga ,till Röda Korset. Jag är inte emot invandring bara statens totala inkompetens till att integrera dessa människor i samhället. Sen att heller inte våga ta konsekvenserna och att erkänna sitt misslyckande. Här måste staten ta sitt ansvar inte frivilligorganisationer .Vad gör ni sen åt de gäng med utländsk härkomst som börjar ”härska” i olika delar av Umeå ?? Men detta är väl jobbigt att visa utåt, detta sopar ni under mattan.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej,

      dessa pengar är statliga stimulansmedel och inte kommunala medel. Sättet Umeå kommun använt dem på har resulterat i att socialtjänsten inte behövt rycka in för att människor bor på gatan. De har helt enkelt fått bästa möjliga start för en liten insats från samhället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se