Om 10 år finns inte den kommunala hemtjänsten i Umeå. Socialdemokraterna har därför lagt förslag för att garantera hemtjänsten långsiktigt.

Om 10 år finns inte längre en kommunal hemtjänst i Umeå kommun.

Det är ingen överdrift utan verklighet om nuvarande utveckling fortsätter.

Anledning till detta är systemet med LOV, lagen om valfrihet, gör att den kommunala hemtjänsten har flera konkurrensnackdelar mot de privata utförarna. Detta leder till att den kommunala hemtjänsten urholkas trots att man håller en hög kvalitet.

Tittar vi på de senaste 5 åren så ser det ut så här:

LOV

Som man kan se att den kommunala hemtjänsten tappar cirka 5% av antalet timmar varje år.

Är det då ett problem att den kommunala hemtjänsten försvinner?

Ja det är det eftersom den kommunala hemtjänstens grundnivå påverkar kvaliteten i LOV. Det vet vi och det finns kommuner med LOV där de privata utförarna har betydligt lägre nöjdhet än Umeå kommuns egna hemtjänst.

LOV i sig är alltså ingen garanti för kvalitet utan den styrs utifrån grundnivån i kommunen. I Umeå håller den kommunala hemtjänsten hög kvalitet och den behöver ha en viss volym.

Socialdemokraterna har därför lagt förslag för att bibehålla människors rätt att välja utförare men också samtidigt garantera att den kommunala hemtjänsten finns kvar om 10 år. Tyvärr så har de borgerliga partierna och arbetarpartiet aviserat att man vill behålla LOV.

Det ställningstagandet innebär också att man inte kan garantera den kommunala hemtjänsten i framtiden.

Andreas Lundgren(S)
Ordf Individ- och familjenämnden

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.