Skamlig hemlöshet

I morgon lördag 9/2 skriver Västerbottens kuriren om situationen för 70-talet potentiellt hemlösa ungdomar i Umeå från 1 juli 2018.

Det handlar om ensamkommande ungdomar som inte har en chans att komma ut på bostadsmarknaden då de saknar tillräcklig kötid. De har inte heller rätt till sociala kontrakt som andra grupper då de inte faller under särskilda svårigheter att hitta bostad.

Det som kvarstår är att kvarta hos någon kompis ett tag, annars rakt ut i hemlöshet som blir svår att bryta.

Tacka den statliga nivån för detta som mitt i hanteringen av flyktingströmmen från 2015 dels halverat ersättningarna till kommunerna och därefter sagt att ersättningen klipps vid 19,5 år istället för 21 år.

Så nu sitter jag här som ordförande i en socialnämnd och försöker lösa problem som ingen egentligen har ett ansvar för.

Väljer vi att strunta i detta så lägger vi grunden till social misär i Umeå och försöker vi göra något så är det en hårfin gräns att inte särskilt gynna vissa grupper.

Notera även att detta är långt ifrån den enda gruppen som hotas av hemlöshet i mottagningssystemet. Du har alla 18-åringar som skrivs upp i ålder, men även alla som går på nya gymnasielagen vilket ger rätt till inkomst men inte bostad.

Man kan bli aningen less på att utan ekonomiska förutsättningar eller minsta rådighet städa upp allvarliga sociala problem. Det är skamligt.

Andreas Lundgren(s)

8 kommentarer

 1. Jonsson

  Hej,
  ditt parti råder sedan 2014.
  Du nämner bl a förutsägbara konsekvenser av gymnasielagen som ni införde.
  Vad är det du vill ska hända nu?

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det jag inte vill ska hända är att samhället tappar en mängd ungdomar till hemlöshet. Därför arbetar jag och personalen inom ensamkommande på att se vad man kan göra.

 2. Ulf Parde

  Tills problemet för Sveriges hemlösa är avklarat måste vi sluta upp med att prioritera härbärgen för EU-migranter (reglerna tillåter utvisning efter tre månader) och ha en mindre generös flyktingpolitik. Av insändare att döma tror jag att din partikamrat A-C Alm är inne på samma linje.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Inget av det du nämner löser denna situation som går tillbaka till flyktingsituationen 2015. Nu är vi där vi är och måste lösa situationen eller riskera social misär i Umeå.

 3. Per-Gunnar Hallberg

  Hej. Varit god man för några ensamkommande som nu riskerar att hamna på gatan. Man kan inte slänga ut dem från boenden och lägenheter. Kommunen måste inse att detta är en utsatt grupp av framförallt unga män som är ett lovligt byte för kriminella om de hamnar på gatan. Boende, utbildning och stöd är en förutsättning för etablering i samhället. Vi har sett tillväxt av kriminaliteten i Umeå och har själv sett hur dessa pressar/hotar ensamkommande att genomföra brott. Gynna inte den utvecklingen utan ge ungdomarna möjlighet till vettigt boende. Blir billigare på sikt.
  Mvh
  PG

 4. Kristina

  Tack för att du är engagerad i denna fråga; jag vet att Umeå, tack vare majoriteten i IFO / socialnämnden varit en av de bästa i Sverige på att lösa liknande situationer för något år sedan (i samband med att en massa -99:or fyllde 18 och då förlorade sin rätt till HVB). Uppskattas mycket. Jag förstår att det är en hårfin gräns till det du skriver om att inte gynna vissa grupper (underförstått på andras bekostnad). Förstår också att statsmakterna rycker/ryckt undan mattan under fötterna på kommunerna nu, men hoppas att det ändå går att hitta någon vettig lösning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.