VK bekräftar bilden över prostitutionen och människohandeln. Det är upp till oss i Umeå att göra något åt detta.

Mycket glädjande att läsa dagens granskning i Västerbottens kuriren över prostitution och människohandel i Umeå. Vi behöver mer fördjupande reportage och inte minst konfrontationer med sexköparna, då de genom sin efterfrågan göder den organiserade brottsligheten.

Bilden som ges i VK överensstämmer väl med min bild av situationen i Umeå. Trycket är hårt på de annonsörer som finns samtidigt som det är helt uppenbart att polis och socialtjänst lyckats pressa tillbaka mängden av annonsering. Genom uppsökande arbete så är sexhandeln under bevakning i vår kommun. Att Umeå utmärker sig bekräftas också av sexköparna. En av de sexköpare som intervjuas, som åkt dit vid tidigare tillfälle, önskar att kvinnan ska göra hembesök då han är orolig för att polisen bevakar hotellen.

Kampen mot prostitution och människohandel kräver stor tydlighet från samhällets sida, för att alla ska få ett grepp om vad detta handlar om. Sluta se sexhandeln som ett offerlöst brott! Det är rent slaveri detta handlar om, unga kvinnor och barn som tvingas sälja sin kropp för att man är fattig, fast i missbruk, lider av psykisk ohälsa, har egna erfarenheter av övergrepp eller utövar ett självskadebeteende. Som polis Tomas Nyberg uttrycker det i artikeln, polisen träffar aldrig på någon som verkligen vill prostituera sig.

Och handen på hjärtat, om det nu vore så fantastiskt varför ser vi då aldrig annonser med rika medelålders män som prostituerar sig?

Från Socialdemokraternas sida så kommer vi att kämpa mot det här slaveriet tillsammans med alla goda krafter. Ifjol slog vi all time high i Umeå i anmälningar av köp av sexuell tjänst, 44 anmälningar och 4 anmälningar för koppleri. Det är ett gott tecken på att socialtjänstens och polisens samarbete ger resultat. Och mer ska det bli.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

4 kommentarer

 1. Petter

  I ett tidigare blogginlägg säger du

  -Vår kommun anses idag vara en mycket dålig plats att sälja sex på. Det är inte jag som säger det utan den åsikt polis och socialtjänst stöter på i de här miljöerna.
  Socialdemokraterna kommer fortsätta bekämpa sexhandeln. Om du försöker begå övergrepp här ska du veta att du kommer åka dit.

  Detta stämmer då dåligt med din verkligheten, eller är det sosseskryt ??
  Ni säger ju även S centralt att brottsligheten minskar i utsatta områden, fake eller ??

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Hej Petter. Mycket bra fråga och det är viktigt att vi skiljer på vissa saker här. Att efterfrågan är fortsatt stor är det inget snack om och den tar sig olika uttrycksformer. Däremot så är det helt klart så att Umeå anses inte vara en bra plats att sälja sex på då socialtjänst och polis är väldigt vaksamma på annonseringen och gör kontinuerliga tillslag. Om du ser på statistiken över anmälda sexköp så har 2017 och 2018 gjorts stora insatser mot männen som köper sex. Fler döms. I VK:s artikel så kan du också läsa om hur en av sexköparna säger att Umeå sticker ut som en plats där polisen är särskilt vaksam. Det gör att prostitutionen från utlandet tenderar i större utsträckning att försöka undvika Umeå.

   Det går att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten men alla kommuner måste arbeta med detta lika intensivt för att stänga ned trafficking.

   • Petter

    Visst är det så att kvinnor som säljer sex inte begår en olaglig handling? Borde i så fall inte också detta kriminaliseras? Och måste ju vara svårt idag med swisch och andra betalningssystem. Kan ju inte vara lätt att säga att det är prostitution utan att bevisa att pengar överförts ? Hoppas i alla fall att detta otyg stoppas!

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Nej den som utsätts för övergreppet ska inte straffas. Genom nuvarande lag så vet köparen att den utsatte kan kontakta polisen då denne inte gjort sig skyldig till brott. Det fungerar reducerande på hur grova övergrepp och våld mot den som har sex mot ersättning tvingas stå ut med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se