Hedersvåld i Umeå

Dagens kommunfullmäktige har ägnat mycket tid till att diskutera förekomsten av hedersvåld och förtryck i Umeå. Det här är frågor som berör och där det gäller att kommunen har en god beredskap och ett gott arbetssätt.

Jag har under dagen redogjort för Umeå kommuns arbete. Vi har god kompetens i frågan i kommunen och har bra tydliga rutiner inom socialtjänsten hur vi ska arbeta. I skolan läggs fokus på att följa upp frånvaro vilket är viktigt för att förebygga att barn förs utomlands för barnäktenskap eller uppfostringsresor.

Men man måste samtidigt vara ödmjuk inför att det finns mörkertal i det här. Nationella kompetensteamet kan visa att ute i kommunerna finns ett stort mörkertal runt barn som förs utomlands.

Socialdemokraterna och Umeå kommun har dock inte varit naiva inför det hedersrelaterade våldet. Tvärtom så görs mycket bra och under lång tid. I samband med det stora flyktingmottagandet 2015-2016 så fanns ärenden som testade Umeå kommun i frågan om barnäktenskap och vi klarade den utmaningen. Vi var inte en kommun som skickade iväg vuxna och barn tillsammans till Migrationsverkets anläggningar eller andra kommuner om vi misstänkte barnäktenskap. Den vuxne separerades konsekvent från barnet och vi kunde gå rakryggat ur detta till skillnad från andra kommuner.

Det som både jag och Moa Brydsten(S), ordförande i för- och grundskolenämnden poängterat under hela dagen är vikten av ett systematiskt kvalitetsarbete i hedersfrågor. Om man inte tar reda på hur det ser ut så kan man inte heller förbättra situationen. Här ser vi vissa saker som vi vill förstärka, inte minst är insamling av statistik ett problem för socialtjänsterna runt om i landet kopplat till bristfälliga verksamhetssystem.

Vår inställning är tydlig. Det hedersrelaterade våldet och förtrycket har ingen plats i Umeå kommun. Men de som vill göra det här till en arena för politiskt käbbel går bort. Eller de som vill ställa grupper mot varandra. De här frågorna löses bara genom ett handfast arbete i nära samverkan mellan skola och socialtjänst.

Andreas Lundgren(S)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se