Välfärdskris! Tacka M och KD för det

Vi befinner oss just nu i början av en välfärdskris. Krisen är här och kommer att slå till med full styrka de kommande åren.

Situationen ute i landet är alarmerande. Var tredje landsting/region och var fjärde kommun gick med underskott under 2018. Skattehöjningar aviseras för att klara den mest basala servicen och lagstadgade uppgifterna till medborgarna.

Varför ser det då ut så här?

Det beror på två orsaker.

För det första växer grupperna av antalet barn och äldre mycket kraftigt. 40-talisternas stora kullar flyttar nu in på vård- och omsorgsboendena. Sveriges kommuner och landsting(SKL) räknar med att bara för att klara servicen på nuvarande nivå kommer det kräva 38 miljarder i ökade statsbidrag till kommuner och regioner de närmsta två åren.

För det andra har Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna låst statens ekonomiska stöd till kommunerna genom ett sjätte jobbskatteavdrag. I budgeten för 2019 röstade man genom ett nytt jobbskatteavdrag till en kostnad av 20 miljarder. Ett avdrag som gynnar de som tjänar bäst och som begränsar möjligheten för regeringen att parera välfärdskrisen.

Regeringen med (S) och (MP) dras å sin sida med Liberalerna och Centerpartiets ovilja att riva upp detta sjätte jobbskatteavdrag då det är gammal allianspolitik. Utan det enda man kunnat enas om i januariöverenskommelsen är att man varje år ska öka statsbidragen med 5 miljarder(totalt 20 mdr under mandatperioden) vilket inte räcker på långa vägar.

Saknas gör alltså 20 miljarder. De miljarder som gick till jobbskatteavdrag mm. Och ingen har något svar på hur detta ska lösas.

Regeringen genom socialdemokraterna försöker febrilt hitta alternativa skatteintäkter. Men man låses i riksdagen av att en majoritet av ledamöterna istället tycker sänkta skatter är bättre än ökade statsbidrag till kommunerna.

Räkna därför med att vi kommer se skattehöjningar runt om i kommunerna kombinerat med otroligt smärtsamma besparingar. Även Umeå påverkas stenhårt. Problemet är att omställningen måste gå så fort i kommunerna att man riskerar att slå sönder fungerande verksamhet.

När den statliga nivån fallerar så står kommunerna kvar oskyddade i välfärdskrisen. Tacka M, KD och stödpartiet SD för den presenten.

matematik

Den matematiska gåtan som moderater och kristdemokrater ständigt brottas med. Kan du lösa gåtan?

5 kommentarer

 1. Richard

  Borgerlig välfärdspolitik i ett nötskal:
  1. Sänka skatterna för att skapa stora underskott i offentlig sektor.
  2. Anklaga S-regeringen för att inte göra tillräckligt för barnen, de sjuka och de gamla.
  3. Propagera för privata lösningar, förmedlade av vinstdrivande företag och finansierade via skattemedel.
  4. Efter avslutad politisk karriär, få anställning som lobbyist eller styrelseuppdrag i dessa vinstdrivande, privata företag.
  5. Avsäga sig allt ansvar för vad deras egna politiska beslut fått för konsekvenser, och ”inte minnas” när de blir påminda..

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Ja inte är det de som har det sämst som tjänat på skattesänkningarna. Fakta är ju att man vill ha en annan samhällsmodell där man betalar mer för sin egen välfärd och mindre till det gemensamma.

 2. Per

  Men skulle inte Löfvens import av alla dessa bidragande invandrare fixa mycket av detta, eller har käbbel och brunsmetar kungen haft fel? Invandringen kostar ju inte svenska skattebetalare någonting, den är ju gratis och bidrar med otroliga pengar till svenskens välfärd.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det du berör handlar om nästa enorma utmaning: kompetensförsörjningsbristen. Sanningen är att det finns inte folk att få tag på och vi är mitt inne i en kris när det gäller detta också. Att vi kan få flyktingar och unga ensamkommande ungdomar i arbete är en räddningsplanka för att klara välfärden, de behövs helt klart.

 3. Olle

  Men finansministern sa ju att ni står väl rustade med fyllda ”lador” .
  Skyll inte på Alliansen ,fritt inflöde av flyktingar kostar oerhörda pengar. Vi ska hjälpa men lägg fakta på bordet vad detta kostar , göm inte undan denna kostnad. Då är 20 miljarder lite i sammanhanget. Vad blir då sen kostnadsökningen till EU medlemskapet. Hur mycket slösar inte Umeå kommun bort på ”kosmetika” flådiga byggnader. Dags att ta paus nu er så kallade tillväxt och satsa på det vi har . Men vi har fastnat i ett Ekorrhjul och kan inte bromsa för då faller korthuset Umeå. Vilken oerhörd arbetslöshet detta skulle skapa, men det är som att pissa i byxan först värmer det sen blir det djäkligt kallt. Om tillväxten skulle tvärstanna, hur många skulle då bli arbetslösa i Umeå. Kan du svara på detta, tror inte du vill föra fram detta i ljuset. Men som du vet kan inte er ”hållbara” tillväxt vara oändlig. Satsa istället på vad vi har och planera för 0 tillväxt så vi är garderade och inte står med byxorna i knävecken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.