Avvecklingen av demokratin har börjat. Det börjar alltid med att strypa fri media.

Nu börjar det. Attackerna på en fri och oberoende media har inletts.

15 Sverigedemokratiska distriktsordföranden föreslår i en motion att kanalen Svt 2 och P3 ska avvecklas. Chanserna att få med sig sitt parti är goda.

Inom Moderaterna har det största distriktet, Stockholmsdistriktet, krävt att hela SVT och Sveriges radio ska avskaffas. Jo, du läste rätt.

Det kanske låter ofarligt att landet runt ersätts av mer tv3.

Men det vi bevittnar är begynnande angrepp på en fri och oberoende media. Brunskjortor och nyliberala krafter driver på varsitt håll en agenda där syftet är att avlöva public service.

Det görs under ordval som att ”public service inte ska konkurrera med privata aktörer” eller att man tänker sig stoppa vad man anser sig vara ”vänstervridning”. Men innebörden är densamma. Klåfingriga politiker vill gå in och styra medieutbudet.

Ett av demokratins yttersta fundament, en fri och oberoende media, är på allvar under attack i Sverige idag. När oberoende media rustas ned till förmån för penningstyrd media så befinner vi oss på ett sluttande plan. Hur kan du då lita på vad som sägs?

Att förtroendevalda kan vara kritiska mot media och journalister är en del av det demokratiska samtalet. Att vilja lägga ned eller styra medieutbud är däremot något som hör hemma i diktaturer och fascistiska stater.

Nu är det upp till alla som värnar demokratin att stå emot de här attackerna. Signalen måste vara glasklar:

I Sverige råder demokrati. Ni rör inte public service.

batman

2 kommentarer

 1. Petter

  Visst ägs väl SVT ytterst genom staten ??

  Sveriges Radio och Sveriges Television sympatiserar med miljöpartiet … samt att inom public service sympatiserar över 80 procent med de rödgröna partierna (v+s+mp). Tabell 13.3 på sidan 224 i samma undersökning speglar tydligt problemet som public service-bolagen har. Detta upplever folk också präglar programmen som sänds vilket går tvärs emot uppgiften att vara opartiska och sakliga.

  Undertecknad förutsätter att det inte finns acceptans för partisk och osaklig bedömning i annan offentlig verksamhet, till exempel myndigheter och deras myndighetsutövning, varför det verkar märkligt att public service ska utgöra undantag.

  Tilläggas kan även att verksamheten finansieras av en tv-avgift som man måste betala för sin tv-mottagare oaktat om man ser på SVT eller inte vilket ytterligare ställer krav på opartisk och saklig framställning i sändningarna.

  Ska det i längden gå att försvara statens roll, där regeringen tillsätter ledamöterna till den ägande stiftelsens styrelse, så måste det på ett ännu tydligare sätt framgå i direktiven att fullständig politisk neutral hållning är av största vikt vad gäller de program som sänds i SVT och SR.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det finns inget som säger att SVT gynnat MP. Däremot en opinionsundersökning kring vad journalister röstar på.
   Men politiker ska inte i en demokrati ta det för intäkt för att gå in och försöka styra kanalutbud. I en splittrad värld behöver vi public service.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.