Demokratin är inte förhandlingsbar

Dagens ledare av Ola Nordebo i Västerbottens kuriren är bland de mer skrämmande jag läst av politiska texter de senaste åren. Inte för att den saknar poänger, flyt och och den sedvanliga resonerande tonen – för det står helt klart att ledarskribenten länge funderat över public service utbud.

Utan för att den så aningslöst bidrar till att översläta hoten mot public service i en tid där liberala krafter borde stå på barrikaden mot hoten mot demokratin.

Public service behöver inte ett smalare utbud utan ett bredare. Själen behöver både djup och bredd precis som kommunernas välfärdsuppdrag omfattar mer än omsorg och skolplatser. Människor behöver fritid och kultur i kommunerna, och public service behöver även ha nöjesprogram. Det behövs mindre OS-sändningar som kräver viasat-abbonemang och mer Andre Pops.

De krafter inom M och SD som nu vill avskaffa SVT och Sveriges radio bryr sig inte om kvalitet eller utbud. De använder de hävstånger som ges för att smala av public service och låta marknaden sköta mer. De vill strypa utbud som inte faller dem i smaken. Det är en livsfarlig utveckling.

Att vara liberal är att vara kluven sägs det. Aldrig har det uttrycket varit mer passande. Vad är det som gör att liberaler alltid har så lång startsträcka i försvar av demokratin när utmaningen kommer från höger?

Här har VK:s chefredaktör Jessica Wennberg insett hotet och med en text agerat föredömligt mot dessa mörkerkrafter.

Demokratin är inte förhandlingsbar. Vare sig det gäller brunskjortors attack på public service och oberoende media eller ifrågasättande av religionsfrihet.

Det är inte roligt längre. Det är allvar nu.

Vår demokrati är under attack.

På vilken sida av historien står du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.