Adaktusson röstade emot rätten till abort 22 gånger

Kristdemokraternas tidigare förstanamn till EU-parlamentet, Lars Adaktusson(KD), har vid 22 tillfällen röstat emot rätten till abort i EU-parlamentet. Det visar den granskning som Dagens Nyheter har gjort. Ett av tillfällena rörde ett fördömande över Paraguays abortlagar som förhindrade en våldtagen 10-åring från att få utföra abort. Adaktusson röstade som enda svensk parlamentariker emot detta.

Adaktusson har upprepade gånger försökt bortförklara sitt röstande med att han visst står upp för rätten till abort men bara inte vill att EU ska bestämma över länderna i abortfrågan. Dagens nyheters granskning visar dock att detta inte stämmer. Adaktusson har samtidigt inte haft problem röstat för att införa en rätt för vårdpersonal att vägra utföra abort.

I alla svenska partier utom SD hade en förtroendevald som betett sig så här fått lämna sin post. Nu står Adaktusson inte kvar på listan till EU-valet 2019 men han är 2:e vice ordförande i Kristdemokraternas partistyrelse. Det är riktigt illa.

4 kommentarer

 1. Fredrik Nylén

  Först, jag är inte medlem i eller har någon gång röstat på KD, men i en demokrati måste vi tillåta alla som vistas innanför ramen av vad lagen säger. Att Lars Adaktusson är medlem i KD, aktiv politiker i KD och har i den rollen och privat åsikter om allehanda ämnen kan inte vara riktigt illa. Det menar jag, som är en meningsmotståndare till KD och Lars A, är det som egentligen är riktigt illa. Att politiska motståndare inte delar samma åsikter är en sak, att försöka framstå politiska motståndare – som inte bryter mot lagen – som illa/fel är att sätta likhetstecken med att man inte accepterar och respekterar andras åsikter. Alla andras åsikter. Det är riktigt illa.

  Allra speciellt när ditt eget parti inte är rumsrent. Ditt eget parti i Umeå, i vilket du själv spelar en stor roll, accepterar inte ett lagbeslut från november 2018 som säger att personal inom vård och omsorg ska få arbetskläder. Argumentet Umeå Kommun, vilket du representerar, använder sig av är att ni inte vet hur kläderna ska tvättas. Under tiden bekostar personalen sina egna kläder som kommunen inte ersätter. Ett aktivt lagbrott, i över ett halvår. Det är riktigt illa.

  Så städa framför egen dörr innan ni går över till grannen och klagar på denne.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Om du går ut med att du står upp för abortlagstiftningen och sen röstar tvärtom så får man räkna med att man får kritik. Förstår inte varför Adaktusson inte skulle få kritiseras, förtroendevaldas hemliga agendor måste kunna granskas.

   När det gäller arbetskläder har nämnden fått nej för någon månad sen till de 13 miljoner detta kostar. Istället för att finansiera detta genom att skära bort 26 boendehandledare så försöker vi hitta lösningar och sagt att vi vill ha dialog med kommunal. Återrapport till nämnden i juni.

   • Fredrik Nylén

    Jag har aldrig sagt att man inte ska kunna kritisera, men att påstå att något en politisk motståndare står för är illa, ja mellan raderna läser jag då in att Lars A inte bör – enligt dig – få vara förtroendevald. En sorts censur innanför ramen av vår lag. Det är extremt skrämmande. Med andra ord ska enbart den eller dem som har ”rätt” åsikter få göra sig hörd. Eller? Det är inte grunden i en demokrati, tvärtom faktiskt.

    Är det fel att anse att andra länder bestämmer över sin egen lag? T ex Sverige har lagar som andra länder inte har, vem har då fel? De andra länderna eller Sverige? Kanske båda har rätt? Om båda har rätt, varför ska inte lagen i Paraguay råda där? Varför är det så att vår lag är överlägsen andra länders? Dags att kliva ner från pedistalen ni sitter på tycker jag. Vi i Sverige är inte bättre än någon annan och vi ska aldrig heller kräva att andra ska göra som vi tycker – för gör vi det så öppnar vi upp oss för att dessa länder kräver samma sak tillbaka.

    Så, Umeå Kommun bryter medvetet mot lagen? Fortsättningsvis måste personalen inom omsorgen bekosta sina egna arbetskläder, utan hopp om ersättning för dessa. Vad krävs för att ni ska öppna ögonen? Det är så bedrövligt värdelöst dåligt att ni offrar personalens goda vilja för att tjäna pengar. Dessutom till höjda arvoden?

    Det saknas hur många inom omsorgen i Umeå Kommun om 20 år? 9000 stycken eller? Hur ska ni få dessa till er med den sketna inställning ni har till dem som redan idag arbetar i Umeå Kommun. Svikta löften från chefer till anställda, beslut tagna utan kontant med varken fack eller anställda. En vardag för oss alla som arbetar inom Umeå Kommun Omsorg. Kommer S att vara Sveriges största parti 2022? Troligen inte. Vems är felet? Ert. Ingen annans.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Huruvida Lars Adaktusson ska vara förtroendevald eller ej är inte upp till mig. Det är en fråga för Kristdemokraterna. Däremot är det så i en demokrati att där råder yttrandefrihet- och åsiktsfrihet. Det betyder att vi både har en rätt och en skyldighet att utkräva ansvar av politiska makthavare. Därför får Adaktusson finns sig att hans agerande granskas och att medborgare inklusive mig själv har åsikter på hans agerande. Det är en del av vår demokrati.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.