Bristande verklighetsförankring i kommunfullmäktige. Partierna måste ha fokus på välfärdsuppdraget och ta ledarskapet för kommunens situation.

Kommunfullmäktige igår blev en lång historia. Dagordningen dominerades av interpellationer, motioner och enkla frågor.

Det är bra att vi har aktiva ledamöter i de olika partierna. En förtroendevalds roll är ju att komma med förslag till förmån för folket.

Och det skedde sannerligen under gårdagens debatter. Förslag haglade om förbättringar och ambitionshöjningar.

Arbetarpartiet som i vanliga fall talat om kommunens ekonomiska återhållsamhet släppte på börsen och skulle plötsligt ha både bättre snöröjning och fler platser på äldreboenden. Inget fel i det så klart dock ligger Umeå över andra kommuner i platser på äldreboende.

Ja, det är lätt att hålla med förslagsgivare från olika partier. För i sak har de ju rätt. Men ska jag vara ärlig så är det extremt tröttsamt när man vet hur den ekonomiska situationen ser ut.

Sveriges kommuner står inför ett stålbad. Vi som kommun kommer inte ha råd med ambitionshöjningar utan ha nog med att klara det grundläggande välfärdsuppdraget. Så ser det ut.

Det blir därför provocerande när den politiska oppositionen saknar all verklighetsförankring och lovar runt.

Uppmanar alla att läsa dagens debattartikel i VK från SKL:s ordförande Anders Knape.

7 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Du skriver att alla kommuner står infør stålbad, ja, vad passar då inte bættre æn att dra ner på kommunal verksamhet och køpa en finlandsfärja där alla jobb och skatter hamnar i, ja just det, i Finland

    Politiker skall inte syussla med något de inte begriper sig på, men det tror ni att ni gör och jag undrar på vilka grunder kan ni säga att ni vet hur en färja skall drivas??

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej, ja det är ett stålbad kommunen står inför. Vi kommer att behöva titta på det mesta. Effekter för den kommunala ekonomin om vi inte har en färja alls får nog ansvariga inom kommunföretagen att svara på.

  2. Jan Hägglund

    Andreas, du förvånar mig.
    Är vi inte överens om målsättningen att de gamla som behöver ett kommunalt boende ska få ett sådant? Om vi är överens bör du inte ha några problem med att vi i Arbetarpartiet visar på att den andel (av våra äldre) som får ett boende har minskat från nästan 31 procent till strax över 15 procent mellan åren 2002 till 2016. I framtiden kommer det i högre utsträckning att handla om olika typer av boenden – vissa mindre dyra än andra.
    När det gäller snöskottningen av trottoarerna, så att färre bryter benen genom fall eller krock med bil samtidigt som fler med rörelsehinder kan ta sig fram, måste vi försöka väga kostnaden för snöröjning mot kostnaden för sjukvård och påföljande produktionsbortfall. Jag tror även på ”snöröjande” insatser från de som har vad som förr i tiden kallades för beredskapsjobb. Men också genom ett utökat ansvar från hyresvärdar. Friskvårdstimmen, om den blir av, skulle delvis kunna omvandlas till snöskottning. Vi måste leta efter nya och kreativa lösningar. Vi är nämligen helt eniga om att Umeå kommuns ekonomi är hårt pressad. Detta inte minst beroende på att ni, inom Socialdemokraterna, införde heltidsreformen utan att denna var finansierad. Den gick på uppåt 190 miljoner om den skulle tas i ett enda steg om jag inte mins fel. Alltså uppåt 190 ofinansierade miljoner.
    I slutänden

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Jag håller helt med dig Jan att både snöröjning och att det finns äldreplatser ingår i ett värdigt samhälle. Frågan är dock när ekonomin är ansträngd i vilken ordning vi ska ta saker. Just nu ser vi exempelvis en gigantisk utmaning inom mitt eget område pga kostnadsövervältring inom personlig assistans och inom förskola och skola ökar volymerna fort. Vi behöver alltså först och främst klara nuvarande standard, som du vet saknas tiotals miljarder i kommunerna fram till 2022 bara för att klara nuvarande uppdrag. Det kommer bli väldigt svårt bara det.

  3. Jan Hägglund

    Andreas, du förvånar mig.
    Är vi inte överens om målsättningen att de gamla som behöver ett kommunalt boende ska få ett sådant? Om vi är överens bör du inte ha några problem med att vi i Arbetarpartiet visar på att den andel (av våra äldre) som får ett boende har minskat från nästan 31 procent till strax över 15 procent mellan åren 2002 till 2016. I framtiden kommer det i högre utsträckning att handla om olika typer av boenden – vissa mindre dyra än andra.
    När det gäller snöskottningen av trottoarerna, så att färre bryter benen genom fall eller krock med bil samtidigt som fler med rörelsehinder kan ta sig fram, måste vi försöka väga kostnaden för snöröjning mot kostnaden för sjukvård och påföljande produktionsbortfall. Jag tror även på ”snöröjande” insatser från de som har vad som förr i tiden kallades för beredskapsjobb. Men också genom ett utökat ansvar från hyresvärdar. Friskvårdstimmen, om den blir av, skulle delvis kunna omvandlas till snöskottning. Vi måste leta efter nya och kreativa lösningar. Vi är nämligen helt eniga om att Umeå kommuns ekonomi är hårt pressad. Detta inte minst beroende på att ni, inom Socialdemokraterna, införde heltidsreformen utan att denna var finansierad. Den gick på uppåt 190 miljoner om den skulle tas i ett enda steg om jag inte mins fel. Alltså uppåt 190 ofinansierade miljoner – per år!

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Håller helt med att vi måste leta nya kreativa lösningar, så är det. Nu var mitt inlägg räknat mot kommunfullmäktige som helhet men Arbetarpartiet fick stå som exempel då ni föreslog ambitionshöjningar samtidigt som situationen är som den är. Det vi ser är hur den statliga nivån drar sig tillbaka och skattesänkningarna i budgeten har gjort situationen oerhört ansträngd.

  4. Jan Hägglund

    Andreas, jag vet inte vad som tog åt min dator. Men det vore bussigt om du inte publicerade alla tre kommentarerna. Det räcker, helst, med nummer tre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se