Västerbottens kuriren backar nu över sin bildsättning av sexhandel. Bra gjort av tidningen att erkänna sitt misstag och ställa sig med oss i kampen mot prostitution och människohandel.

Följande insändare publicerades i VK den 8/6. Läs gärna, handlar om hur bildval i media styr vår bild av sexhandeln.

Västerbottens-Kuriren publicerade den 31 maj vår debattartikel om att polisen ska överväga orosanmälan för barn om pappan köpt sexuell tjänst. Vi är tacksamma för att vår text fick spridning men samtidigt starkt kritiska till den bild som fick illustrera artikeln. VK valde en bild på ett blottat kvinnolår. Vi ställer oss frågan vad en sådan bild har med artikeln att göra överhuvudtaget. Det är inte kvinnan i prostitution som är problemet, utan de män som köper sig tillgång till hennes kropp. Vår artikel handlar om männen som begår övergrepp och om hur polisen bör hantera frågan angående orosanmälning när förövaren har barn.

Vi har många gånger till både VK och annan media påpekat vikten av att illustrera artiklar om prostitution och människohandel på ett korrekt sätt. Prostitutionen handlar om män som begår övergrepp och kvinnors utsatthet. I människohandeln är kvinnans position närmast en sexslav. Trots detta är det lättklädda kvinnor och obäddade sängar som får illustrera både prostitution och människohandel. Varför det är så handlar enbart att samhället fortfarande inte betraktar köp av sexuell tjänst som ett brott att ta på allvar.

Det är hög tid att ändra på den bilden. Det tål att påpekas att köp av sexuell tjänst är ett sexualbrott enligt brottsbalken. Bilder som exponerar del av en kvinnokropp eller kvinnan i prostitution, illustrerar alltså i själva verket ett brottsoffer. Man kan fråga sig om VK verkligen anser det acceptabelt och rimligt att ett brottsoffer ska illustrera brottet. Man kan också fråga sig varför förövaren osynliggörs genom ett sådant bildval.

Det är hög tid att media slutar framställa övergrepp och slaveri med bilder på lättklädda kvinnor. Västerbottens-Kuriren har tidigare i år tagit ansvar för att genom reportage ge allmänheten en inblick i sexhandeln i Umeå. Nu uppmanar vi er till att en gång för alla också ta bildvalet på allvar.

Andreas Lundgren (S)

Ordförande Individ- och familjenämnden

Gudrun Nordborg (V)

Ledamot Individ- och familjenämnden

 

Svar direkt:

Kritiken är berättigad och vi har bytt ut bilden på vk.se.

VK:s debattredaktion

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.