Om inte C och L accepterar mer pengar till kommunerna så måste Socialdemokraterna lämna januariöverenskommelsen.

Har just blivit intervjuad av Västerbottensnytt om besparingarna inom Individ- och familjenämnden. Kommunernas socialtjänster blöder medan den statliga nivån drar sig tillbaka.

På statlig nivå är situationen följande. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har drivit igenom ett sjätte jobbskatteavdrag mm på 20 miljarder. Pengar som borde ha gått akut till regioner och kommuner förutom redan lagda pengar. Dessa partier struntar helt i välfärden utan fortsätter sänka skatten mitt i en välfärdskris. Det säger det mest om hur seriös man är med medborgarnas grundläggande behov.

Samtidigt har vi ett regeringssamarbete där Centerpartiet och Liberalerna tagit en modig ställning för demokratiska värderingar. Men som också måste ta ansvar för att ideologiskt drivna skattesänkningar inte går före att basal välfärd ska fungera.

Det blir därför en våldsam paradox då överenskommelsen samtidigt som skattesänkningar nämns talar om att skattesystemet ska sträva efter jämlikhet. Vad menas egentligen med det om inte den statliga nivån ska bidra för att klara välfärdsuppdraget?

Nu behöver alla partier helt enkelt lägga sina ideologiska föreställningar åt sidan och ägna sig åt en reality check. Resurser måste fram, det är inte ett tyckande utan ett konstaterande.

Om Socialdemokraterna inte lyckas få loss mer resurser till kommunerna inom kort så måste man allvarligt fundera på om man ska lämna januariöverenskommelsen och bryta regeringssamarbetet. De borgerliga partierna kan inte ges frisedel att slakta socialtjänsten och arbetsvillkor för personalen i kommuner och regioner i Socialdemokraternas namn. De spår som den här underfinansieringen lämnar i kommuner och landsting riskerar att bestå för lång tid framöver.

Det vi vet är att verkligheten brukar ha en tillnyktrande effekt på de flesta. Vare sig det gäller Anders Ågren(m) som ska sänka skatten i Umeå med 20 öre eller verklighetsfrånvända fjuniga politikerbroilers som vill sänka skattetrycket nationellt. Lycka till säger jag bara med det när vi om några år står med kommuner som lämnar in konkursansökan.

Stå då också och förklara att det var viktigare för dig att de rika fick vaska champagne än att vanligt folk fick plats på äldreboendet.

En kommentar

  1. Pingback: Sista rycket för insamling kring öppna förskolan | Holmsundarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.