Lupiner, överallt dessa lupiner

IMG_1973

Denna sommar har det blivit en del bilresande med familjen och man slås över hur omfattande utbredningen av lupiner gått. Skillnaden från ifjol är stor. Här i Umeå har det på många håll gått så långt att alla andra blommor är utraderade.

Jag vet att Skellefteå håller på med ett projekt nu om att begränsa utbredningen, kanske vore något även för Umeå.

I stugan som vi har några mil söderut så har lupinen tagit över i diken och börjat ta sig in på gräsmattan från åkern. Familjen ägnade därför gårdagen till att gräva upp och ta bort lupiner. Det är minst sagt slitsamt då rotsystemen är så stora men man vet ju att det blir bara värre om inget görs.

Nu har ju diskussionen om att begränsa utbredningen av denna invasiva ärtväxt pågått i många år. Men Naturvårdsverket har fortfarande inte satt upp den på sin lista över förbjudna växter. Det är en obegriplig hållning vilket skickar helt fel signaler.

Snarare måste allmänheten få en tydlighet från myndigheterna om att man menar allvar med att denna art inte hör hemma här och ska bort från diken och ängskanter. Den ska plockas bort i sopsäckar eller brännas för att inte spridas via fröna och sen ska det rensas med lie och trimmer återkommande till rötterna dör.

Titta på Finland. Där har lupinen nu 2019 satts upp på listan över växter som är förbjudna att köpa, sälja och sprida. Även Sverige borde inse att ska man ha kvar prästkragar, blåklockor och andra arter så gäller det att börja agera. Det finns områden kvar att rädda.

9 kommentarer

 1. Petter

  Hoppas Skarven också kommer upp på listan .Denna fågel håller på att utplåna fiskebestånden i södra östersjön.

 2. Saga

  Tack för att du lyfter fram denna viktiga fråga! Verkligen dags att agera, det är mycket oroväckande hur lupinerna breder ut sig. De skadar marken, andra arter och de för oss livsviktiga insekterna. Kan inte du försöka driva på i den här frågan!

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Jag har uppmärksammat Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande på detta. Umeå kan kanske göra en del men Naturvårdsverket bör vakna. Ser man hur det blivit från Tomtebo ut mot Täfteå så är det helt fruktansvärt, där inga andra blommor finns kvar i dikeskanten.

 3. Lasse

  Jag slår ner lupinerna i stugan med röjdågen innan de bildar frön. Dock återkommer de men sprids inte. Alldeles för mycket och svår terräng för att gräva upp rötter.
  Kan inte Tomteborna kalla till arbetsdag och rensa frivilligt innan de översvämmas. Kommunen kan inte vara överallt.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Bra idé, ja varför skulle man inte kunna göra det, är man 50 pers så hinner man ju en del. Hur många år tar det för dig innan lupinerns är borta?

   • Lasse

    Jag har inte märkt någon minskning med inte heller att de ökat i o m att de inte hinner bilda frön.

 4. Olle

  Jo de kan bli ett gissel men som biodlare gillar man dessa . 1 hektar lupin ger ca 50 kg honung.
  Och de gynnar många insekters framtid.
  Men som du säger trots deras nyttighet ska de bort.
  Men där det inte finns lupiner bör man inte slå vägkanter så tidigt för det är många insekters föda där

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Tack för ett intressant inlägg. Ska man börja slå lupinerna då under sista delen av juni?

 5. Saga

  Såvitt jag förstår av information från naturvårdsverket är lupinerna ett hot mot våra insekter, inklusive bin, eftersom de har så kort blomningstid jämfört med våra övriga blommor. Så låter man lupinerna slå ut andra blommande växter har insekterna gott om mat en kort stund och sen är den slut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
 • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.