RBU och SKL gör gemensam sak om personlig assistans. Allt fler kräver nu rättning och inte ytterligare utredningar

Under gårdagen gick RBU(Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar) och SKL(Sveriges kommuner och landsting) ut i en gemensam debattartikel om att personlig assistans måste vara statlig.

Det är efterlängtat. Ni som följer bloggen vet att jag länge efterfrågat SKL i den här debatten. Att funktionshinderrörelsen och kommunerna säger ifrån är en nödvändighet. Personlig assistans har blivit ett sätt för staten att dumpa kostnader på kommunerna och där den enskilde hamnar i kläm.

För många kommuner innebär detta stora problem. För en liten kommun kan kostnadsövervältringen innebära en enorm belastning på socialtjänsten att hanteras inom ram. För en kommun som Umeå undantränger detta just nu ordinarie viktig verksamhet. Det är en skandalös hantering av den statliga nivån.

Samtidigt är det viktigt att säga att läget ser olika ut i kommunerna, det är inte alla som har lika stora problem som vi har i Umeå. Vad det beror på skulle behöva utredas och kontrolleras noggrant. Görs likartade bedömningar i hela landet av försäkringskassan.

Ansvarig minister Lena Hallengren har nu ingen lätt uppgift. Dels har hon ärvt en utredning som sågats av funktionshinderrörelsen. Dessutom fått i knät kraven på Liberalerna om nya utredningar och sen är det mesta ekonomiska utrymmet låst av förhandlingar inför regeringssamarbetet.

Men denna fråga är större än för en enskild minister. Det handlar såväl om hela regeringen, samarbetspartier och hela riksdagen. Det måste bli slut på att tiden rinner iväg på nya utredningar. Att staten ska ta över assistansen kan inte ses som kontroversiellt längre, till och med den senaste utredningen konstaterade att denna 2-parts modell nått vägs ände.

Det behövs verkstad och konkreta lagförslag på bordet snarast möjligt. Ytterligare 15 år av utredningar som sedan kastas i papperskorgen kan vi vara utan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.