Baudin mullrar

Det mullrar nu bland de kommunanställda om statens finansiering av kommunerna. Kommunals ordförande Tobias Baudin uttrycker på Aftonbladet debatt det som jag skrivit om femtioelva gånger och som LO, SKL, kommunalråd av olika partifärg över hela landet, ledarsidor från liberala Expressen till rödare sidor, till gamla statsministrar ja i princip alla seriösa politiska bedömare är överens om:

Ni måste lägga kraften på att prioritera välfärden. Resten måste vänta. Det gäller även i högsta grad tokskattesänkarpartier och arbetsförmedlingsslaktare i oppositionen och andra högt drömmande aktörer som hjälpt till att skapa situationen. Lägg av med denna sandlåda – nu.

Anna Dahlberg på Expressen skriver:
”Kommuner runtom i landet blöder, och det är bara början på välfärdens kris när andelen äldre ökar snabbt och allt färre ska försörja allt fler. Det är där pengarna kommer att behövas.
Synd att rikspolitikerna inte verkar vara mogna sin viktiga uppgift.”

Det brinner och det talas om allt annat än själva eldsvådan. Är det dolda kameran eller?

Sluta med att låtsas som det regnar. Folk tror ju det politiska systemet har en skruv lös när det prioriteras på detta sätt. Är det inte stora skattesänkningar, så är det högflygande reformer, avdrag, märkliga geografiska skattesatser och skattesänkningar för de rikaste. Och så detta eviga duttande.

Det ska till någon väldigt bra satsning i höstbudgeten för att väga upp allt det vi sett hittills. Ett kommunuppror står för dörren. Och då har jag inte ens kommenterat alla statliga kostnadsövervältringar som också tillkommer.

Jag är socialdemokrat och jag står bakom mitt partis politik och partiprogram som partikongresserna beslutat om. Ingenstans kan jag läsa att socialdemokratin anser att de sämst ställda ska få ta smällen för samhällsproblemen. Men det är exakt nu vad som händer runt om i kommuner och landsting där socialtjänsterna befinner sig i stålbad. De som betalar priset för nedskärningarna är de som behöver välfärden mest.

Socialdemokratin måste ta sig en allvarlig funderare hur mycket dumheter man kan svälja i samarbetet för att få regera. För när kommun efter kommun kraschar så hjälper det inte att förklara sig med att ”det var ett komplicerat parlamentariskt läge”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se