Allvarlig situation i kommunerna

Igår släppte Sveriges kommuner och landsting ekonomirapporten för läget i regioner och kommuner. Den här rapporten har i takt med det förvärrade ekonomiska läget blivit en riktig ”bestseller”. Och inte undra på det. Signalerna från kommunsverige är alarmerande och öronbedövande. Redan i år väntas ett 90-tal kommuner gå med underskott, och betänk då att Umeå inte ens är en av dem.

Som vanligt är socialtjänsterna mest utsatta. SKL konstaterar att IFO, hemtjänst, särskilt boende och ekonomiskt bistånd har det tuffast i kommunerna i år. Räknar man bort kostnaderna från försörjningsstödet räknar nu SKL med att 69% av kommunerna kommer att ha underskott i sin individ- och familjeomsorg(IFO). Nya statliga krav inom socialtjänsten har vidare gått ofinansierat under radarn. SKL:s sektionschef Åsa Furén-Thulin beskriver i sin blogg hur socialtjänsten får kostnadsövervältring på område efter område utan reaktion från statligt håll.

Jag håller med Åsa och det största problemet med statlig kostnadsövervältringen är just bristen på transparens. Socialtjänsten får täcka upp för migrationsverkets hårdare praxis kring LVU-vård ena dagen och ta ansvar för indragen aktivitetsersättning från arbetsförmedlingen nästa dag. Det blir omöjligt att få en samstämmig bild över hur stora summor det verkligen handlar om, men att det är väldigt stora belopp råder ingen tvekan om, vid sidan av de 27 miljarder som behövs fram till 2022.

6 kommentarer

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Socialdemokraterna vill satsa ordentligt på kommunerna men blockeras av L och C. Det kommer dock ändå bli så att riksdagens partier kommer behöva mycket snart gå in med extra medel.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Det gjordes mycket. Skillnaden nu är att vi är på väg in i minskade skatteintäkter pga demografi, då måste riksdag och regering agera.

     • Petter

      Finansministern sa under er förra period att ladorna var fyllda och gjorde stora återbetalningar på statsskulden som experter sa var för tidigt innan välfärdens finanser var i balans. Att det skulle komma en avmattning fattade väl alla. Om man inte underhåller sitt hus får man mycket på kontot men det blir desto dyrare när det ruttnat ner och man får renovera från grunden.Detta gäller också ett land. Hela landet är eftersatt särskilt landsbygden ,och stora kostnader för den ”lönsamma” invandringen. Med detta menar jag inte att vi ska hjälpa. Men att fabla ihop att den är lönsam det är inte seriöst. Och att packa ihop dessa stackare i områden och kalla detta för integrering ,det håller inte.

     • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det som behövs nu är stora satsningar rakt in i kommuner och regioner. Oförmåga att göra detta kommer leda till stora problem längre fram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arkiv
RSS Nytt från vk.se