Liza Jonsson (s)

Borgarna – de stora svikarna!

Det är tydligen lätt för borgarna att lova ”guld och gröna skogar”. I valrörelsen var man tydligt med att inga byskolor skulle öppnas igen. Vad har hänt nu? Jo borgarna har nu drivit igenom att Lögdeå skola skall öppnas igen – tvärt emot vad man lovade väljarna i valrörelsen.

Borgarna talade med enad röst om att man ville få till en annan ordning i politiken där samarbete och breda överenskommelser var ledorden. Vad har hänt? Inte en enda gång har  Madelaine kontaktat Socialdemokraterna – det näst största partiet i valet – för att nå samförståndslösningar. Tvärt om verkar borgarna uppfyllda av maktens berusning och är inte alls intresserade av att nå breda lösningar.

Det senaste exemplet på det stora sveket från borgarna är frågan om förskoleklassen. Först tänkte borgarna driva igenom förskoleklass i både Håknäs i och Lögdeå med ett beslut i kommunstyrelsen – trots att det är en fråga som kommunfullmäktige skall besluta om. Detta påpekade vi i fullmäktige 23 juni men fick då till svar av Ingemar Sandström att det inte alls var en fullmäktigefråga. Som tur är har borgarna nu tagit sitt förnuft till fånga och tagit frågan till fullmäktige. Oppositionen fick igenom en återremiss för att få frågan ordentligt utredd av en extern utredare med både pedagogiska och ekonomiska konsekvenser av förskoleklass i Håknäs i och Lögdeå. Det är kallat till kommunstyrelse den 22 juli och kommunfullmäktige den 5 augusti. Nu är min fråga: kommer det att göras en extern utredning som var fullmäktiges beslut eller kommer borgarna att strunta i de demokratiska spelreglerna och besluta i frågan utan att genomföra det fullmäktige beslutat om?

OM borgarna väljer att inte genomföra utredningen är det ett väldigt allvarligt brott mot våra demokratiska spelregler. Det vore ett väldigt allvarligt svek mot våra väljare!

Frågan om förskoleklass har präglats av svek. Först kallade Maria Lundkvist-Brömster till ett möte i Oasen för att informera om skolorganisationen. Där ställdes frågan flera gånger om föräldrarna kunde räkna med att förskoleklass även skulle finnas i Rundvik. Det lovade Maria då. Jag förstår att föräldrarna i Rundvik nu känner sig grundligt svikna! Vad är borgarnas ord värda? Föräldrarna känner sig så besvikna så att flertalet har aviserat att de tänker låta sina barn gå kvar på personalkooperativet Bergslyan ett år till istället för att sätta barnen i förskoleklassen i Lögdeå. Det kan bli en smäll för kommunen på över en miljon kronor – var skall de pengarna tas eller vilka verksamheter skall få dra ner för att finansiera detta? Detta måste fullmäktige få besked om innan beslut tas!

Ett argument för att öppna Håknäs skola för förskoleklass nästa läsår (men inte fortsättningsvis framåt) är att skapa en långsiktighet i skolorganisationen. Vad är det för långsiktighet i att öppna Håknäs skola bara för ett år? Vi är nog många som undrar om det finns andra anledningar till att förskoleklassen ska bedrivas i Håknäs nästa år för 11 elever!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.