Demokratins spelregler

Nu är jag tillbaka i vardagen igen efter först några härliga dagar med barnen och min syster och hennes familj och sedan en underbar vecka i Gazipasa i Turkiet med hela familjen och bästa vännen och hennes familj! Vi njöt både av värmen och av att verkligen få se landet. Vardagen rivstartade igår med ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte. Orsaken till det extrainsatta mötet var att oppositionen på det förra kommunfullmäktigemötet begärde en minoritetsåterremiss på ärendet som rör organisationen av förskoleklass i Nordmaling läsåret 15/16. Barn födda 2009 i kommunen är en större grupp barn än andra år. Om organisationen skulle se ut som under läsåret 14/15 skulle det innebära att det blev fyra förskoleklasser på Levarskolan i Nordmaling, det skulle innebära att alla klasser i årskurs 1 inte skulle rymmas på samma skola och det är inte en bra lösning. Vi arbetar för att hitta en långsiktig och kvalitativ skolorganisation för alla barn i hela kommunen.

Nu menar oppositionen att vi inte följer de demokratiska spelreglerna och att vi går emot beslut tagna i fullmäktige. Det man då först behöver veta är att för att få igenom en minoritetsåterremiss krävs det att 1/3 av fullmäktiges ledamöter röstar för den och det gjordes under förra mötet. Det olyckliga under förra mötet var att oppositionen fick motivera sin återremiss som de gjorde. Det borde har skrivits annorlunda, en minoritet kan inte genom en motivering till en återremiss styra hur en utredning ska göras eller hur ett ärende ska beredas, det skulle verkligen sätta demokratin ur spel. De fyra borgerliga partierna i Nordmaling har en majoritet med våra 18 mandat av 31 möjliga och det är folket som har bestämt att det ska se ut så. Vi är alla folkvalda och ska lyssna på vad folket vill. Enligt kommunallagen är det majoriteten som bestämmer vad som ska göras med en återremiss, alltså när ärendet återigen är färdigberett och då vi inte ansåg att det behövdes ytterligare uppgifter innan beslut fattas så skickade kommunstyrelsen tillbaka frågan till kommunfullmäktige utan åtgärd.

Detta ärende handlar om en ettårig lösning, nästa år blir det ingen förskoleklass i Håknäs, i Lögdeå startar dock en F-3 skola nästa höst så där fortsätter verksamheten. Oppositionen ville att det skulle göras en extern utredning kring denna fråga, sist vi gjorde det kostade det 150 000, då handlade det om den stora frågan om att stänga våra byskolor, en fråga av stor vikt som påverkade många och som inte handlade om en ettårig lösning utan det handlade om överskådlig tid.Då tycker jag att det känns relevant att lägga pengar på en större utredning, men inte denna gång.

Från oppositionens sida ville man också att dialog skulle föras med berörda föräldrar. Vi har verkligen jobbat med dialog under ärendets gång, först hade vi ett stort föräldramöte i Nordmaling, sedan ett möte i Rundvik och så har vi träffat intresseföreningen i Lögdeå, allt för att lyssna på berörda kommunmedborgare. Mötet i Rundvik ledde till att vi ändrade vårt beslut angående skolbarnomsorgen. Sedan kommer vi aldrig kunna tillgodose allas önskemål utan vi måste välja och prioritera det som vi anser blir bästa möjliga lösning.

2 kommentarer

  1. Karin

    Vilken bra och tydlig förklaring av våra demokratiska regler. Skönt att några av er politiker orkar följa detta. Lycka till i ditt fortsatta jobb med kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.