Företagsbesöken fortsätter!

Nu är vi i full gång med våra företagsbesök efter ett sommaruppehåll. Det är så otroligt givande, roligt och intressant att få träffa alla dessa driftiga, engagerade och kompetenta företagare. Stort tack till alla för att vi får komma. Under de senaste veckorna har vi besökt Olofsfors Herrgård, Nya SE Glas, Nordmalings alluthyrning, Den gamla butiken i Örsbäck samt Ole Rondung. Vi får många idéer och uppslag med oss från våra företagsbesök. Förslag som vi tar vidare och en del av dem ligger nu i en handlingsplan för näringslivet som tas fram i kommunen. Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för företagen att verka hos oss, därför är dialogen så oerhört viktig.

Det är dock tråkigt att regeringen inte ser det som sitt uppdrag att skapa förutsättningar för företagen i Sverige, företagen är ju så oerhört viktiga då det gäller att skapa tillväxt och utveckling både i kommunen och i landet. Nu finns det förslag på kilometerskatt och det slår riktigt hårt mot vissa företag, speciellt i landsbygd och glesbygd där avstånden är stora. Nu har man dessutom kommit med förslaget om lagstadgad könskvotering i börsbolagsstyrelser. Jag är generellt emot kvotering då jag anser att vi ska jobba med morötter istället för piska. Det är oerhört viktigt att jobba med jämställdhetsfrågorna och då vore det bättre att ta tag i de frågor som berör alla kvinnor med vanliga jobb och inkomster istället, det här förslaget berör ett hundratal kvinnor. Gör om och gör rätt!

den gamla butikennordmalings alluthyrningolofsfors herrgårdRondungSE glas

2 kommentarer

  1. Ole Rondung

    Hej Madeleine, Conny och Nordmalings kommun!

    Grattis till de fina framstegen för rankingen när det gäller näringslivet i kommunen. Insatserna från kommunen är de rätta. På din blogg skriver du, Madelaine: ”Det är företagarna som skapar tillväxt och utveckling, de skapar jobben. Det finns så klart ingen patentlösning då det gäller att skapa ett bra företagsklimat utan varje kommun måste hitta sitt eget recept, att hitta receptet gör vi bäst i dialog med företagarna”. I rikspolitiken och den tidigare lokalpolitiken har det låtit annorlunda. Ofta sägs det ”Vi skapar 30 000 nya jobb” eller ”Vi satsar på jobben”. Vem är vi? I rikspolitiken får man intrycket att det är politikerna som skapar jobben. Men med ditt synsätt, Madelaine (och Conny), vinner ni framgång. Det är företagen som genom ett framgångsrikt och hårt arbete skapar nya jobb. Myndigheterna skall i möjligaste mån underlätta. Det gör man inte med nya pålagor av alla de slag.
    Små-, Mikro- och Soloföretagen är de viktigaste! Det är där framtidsjobben finns i våra trakter. Men de Medelstora företagen vi har, måste vi såklart också värna om.
    Vad kan då kommunen göra för att hjälpa personer med företagsidéer? Vem skall han/hon vända sig till för att få hjälp att starta ett företag? Vem hjälper till med analyser av företagsidéerna? Vilka mentorer finns inom kommunen?

    Lycka till med näringslivsarbetet!

    • Madelaine Jakobsson (inläggsförfattare)

      Tack Ole och tack för senast! Jag håller med dig till fullo och det är just de frågor du nämner som vi nu jobbar med och som kommer lyftas i det näringslivsprojekt som nu startas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.