Internationella kvinnodagen!

Då var det återigen dags för den internationella kvinnodagen, en dag som i den bästa av världar skulle ha spelat ut sin roll vid det här laget. Tyvärr är det inte så utan kampen för jämställdhet fortsätter både i Sverige och i resten av världen. Västerbottens folkblad och SVT Västerbotten uppmärksammar idag att det i kommunfullmäktige i Nordmaling är 53% kvinnor och 47% män, vilket känns väldigt bra. Kommunfullmäktige ska ju spegla hur det ser ut i samhället och då behöver både kvinnor och män vara representerade. Det räcker dock inte att antalet kvinnor och män är ungefär detsamma, kvinnor måste också inneha ledande positioner och så är fallet i vår kommun.

I detta har alla partier ett ansvar. Jag är glad över att jag tillhör ett parti som Centerpartiet, ett parti som har en lång historia av att släppa fram kvinnor till ledande positioner. Många kvinnor har gått före, Karin Söder, Maud Olofsson och Annie Lööf, för att nämna några.

I samhället i stort finns det flera saker som måste förändras, lika lön för likvärdigt arbete, karriärvägar för kvinnor och fler kvinnliga företagare och fler vd-poster som innehas av kvinnor är några saker som måste förändras. Sedan har vi allihop ett stort ansvar då det gäller våra barn. Alla barn, oavsett kön ska få samma förutsättningar i livet och vi behöver få både pojkar och flickor att förstå hur viktig kampen för jämställdhet är, inte bara för flickor, utan för alla och för hela samhället. Sedan måste vi också titta på mindre saker som till exempel vilka regler som finns för arbetskläder och var vi snöröjer först i kommunen, missgynnas kvinnor av de regler som finns? I Nordmalings kommun tittar vi nu på vilka som får arbetskläder och vilka som skulle behöva få det.

Sverige behöver också se till att titta på kvinnors situation i de länder som vi stöttar med bistånd och annat, här är det av yttersta vikt att se till att flickor får utbildning, det är en förutsättning för ett lands utveckling att även flickor går i skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>