Maggie Jakobsson, Bjurholm

Skuggan faller…..

Av , , Bli först att kommentera 15

dagligen och över varje individ. Och det gamla talesättet att av en fjäder blir det en tjäder…det stämmer verkligen.

Jovisst, jag skrev och efterlyste lite grejjer till vår nystartade avdelning ” Smörblomman”. Jag skrev, inte politiken, inte tjänstepersoner, inte kommunen, utan jag, som jobbat där, som sett behovet, hört från de äldre, från delar av personalen. Hört om den mindre goda trivsamheten och om hur det saknats vardagliga, hemmavanda saker som ger lite trivsel och något att samtala runt. För otaliga är de tillfällen då det går att avleda lite oro med samtal runt en tavla, ett ting, ett harvelkors eller dylikt. Men se då tar drevet fart och div röster hördes, kommunansvariga, som var borta v 37, la plötsligt ut information om Smörblomman på hemsidan, det beställdes grejjer, av vem i samråd med vem? och tjattret startade både på VK.se och FB. Det hördes röster om källkritik och annat…och jovisst det är viktigt att vara källkritisk, men det är oxå viktigt att vara medveten om brister. Och på dessa medier har alla, oinvigd eller invigd gjort sin röst hörd, i sann demokratisk anda, anonymt eller offentligt. Och alla har olika värderingar, till och med de som inte är ortsanknytna har valt att lägga sig i detta, utan att ha sett avd i fråga. Rätt eller fel…ingen aning, men huvudsaken är väl att man står för sitt tyckande och det gör ju alla?

Tanken med detta lilla upprop var att göra boendemiljön på Smörblomman, trivsam för de äldre som vistas där. Inte att utpeka eller svartmåla nån som det nu har blivit. Tanken var att de äldre som bor där, tillfälligt eller permanent, ska kunna vakna på natten, gå på toaletten i ett mildare sken än takbelysningens helljus, kunna titta sig runt om och känna lite hemtrivsel. Men ”tiggeriet” fick oanade konsekvenser och javisst, Hans-Åke Donnersvärd, så som alltid faller skuggan över mig för att jag tänkt på nån annan än mig själv, nämligen våra äldre. Men då får det vara så, för jag står för vad jag säger/ skriver, eftersom jag olikt en del andra, faktiskt jobbar i verksamheten. En sista fråga: Om skuggan faller över mig, vad gör den då över våra äldre och personal och andra ”tyckare”????

Bli först att kommentera

Så ledsen jag blir….

Av , , Bli först att kommentera 15

då jag läser omsorgsnämndens protokoll från den 4/11, där det dels tas upp om rehabinsatserna för de som bor på våra särskillda boenden, och det som dom har fått vara utan under ett år. Med rehabinsatser så menas den lilla träning de boende får för att bibehålla sina färdigheter, dvs allt från minnesträning till balansträning, där två stycken utanför vårdavdelningen har kommit in och försökt göra livet lite lättare för de gamla. Men nej, sa alliansen, det ska inte tränas nåt, det kan den redan överansträngda personalen göra. Och öka bemanningen på särskilda boenden som sossarna äskat om inför budget 2017….det vart tvärnej det oxå! Varför ska vi få det bättre vi som jobbar på golvet. Vi har det ju så himla bra redan! Javisst, vi har ett fantastiskt underbart jobb, där vi får hjälpa och stötta de som behöver vår hjälp, men vi har en usel arbetsmiljö, en otrolig arbetsbelastning och vårdtyngd. Den är inte att leka med. Och tyvärr så har vi inte ett fungerande ledarskap som har förmågan att få personal att sträva åt samma håll och jag skulle oxå vilja säga att omsorgsnämndens mål….dom kan ni skjuta upp till månen, för det finns ingen som kan bryta ner det till funktionella mål för en enhet. Sen tog oxå omsorgsnämnden beslut om att införa timtaxa i hemtjänsten, vilket kommer att slå mot de gamla som behöver hemtjänst. Men allt för att förbättra kommunens ekonomi….för visst är det så, att det är de gamla som ska betala! För egen del så förstår jag inte hur det kan sitta fritidspolitiker och ta beslut, när dom dels inte är insatt i vad dom beslutar över och dels inte är insatt i verksamheten. Har erbjudit mig så många gånger och komma på politikerträffar och prata om just Kommunals frågor och de stora utmaningar vi står inför, men hitintills så är det bara sossarna som velat ha medverkan av en facklig företrädare. Nu är snart min mandatperiod slut och jag slutar som ordförande i Kommunal Bjurholm och det känns skönt att få ägna mina sista år åt att bara få jobba. För åter igen, vi har ett fantastiskt jobb och med mer resurser, som inte alliansen vill ge, så skulle vi kunna få en bättre och patientsäkrare omsorg, en bra arbetsmiljö och fungerande verksamheter utan allt för tung vårdtyngd. Men undrar om jag lever så länge att jag får uppleva det!

Bli först att kommentera

Jag är stolt!!

Av , , Bli först att kommentera 27

Det var ett medvetet VAL av mig att lägga ner tid på att studera till undersköterska. Jag kunde blivit snickare, eller journalist, men jag VALDE SJÄLV detta yrke. Att läsa medicin, hälsopedagogik, etik, psykologi, psykiatri, gerontologi och allt annat. För jag tycker om mitt arbete. Jag tycker om att arbeta med människor, jag tycker om att ha kollegor, jag tycker om vårdrelaterade uppgifter och jag tycker om att ha kunskapen med mig så jag vet att jag faktiskt gör rätt. Att jag gör saker BÄTTRE för någon.
Att välja vården ska INTE vara en ”uppoffring”.

Vi arbetar med MÄNNISKOR. På sjukhus, på boende och i deras hem. Vi behövs dygnet runt. Detta är jag införstådd med och accepterar. Jag kan trivas med att få vara ledig en måndag/tisdag när alla andra jobbar. Det är lite lyxigt nästan.

Det är däremot INTE ok att ingen lyssnar på oss. När vi säger att omvårdnadsmässiga saker inte hinns med eftersom vi fått mer administrativa uppgifter.
Det är INTE ok när någon säger ”jag hinner inte ta städen idag, jag måste på en vårdplanering, göra BPSD, SA ”… För det händer.
Det är INTE ok att det bara skyfflas runt i våra scheman och tider så att våra brukare klagar i tidningen för att de känner sig osäkra eller blir missade.
Det är INTE ok att de drar in på personal och resurser. De vet ju att vi försöker fixa saker så gott det går och ställa upp. Vi jobbar ju med människor. De ser att det funkar att pressa oss. Sen undrar de varför sjuktalen stiger!.
Det är INTE ok att folk ser mig som någon som ”torkar skit och dricker kaffe”. Vi MÅSTE höja vår status, människor MÅSTE se vilket jobb vi gör. Jag har glömt mer än du hunnit lära dig. VARFÖR RÄKNAS INTE VÅR KUNSKAP? Varför är det inte värt pengar att rädda, rehabilitera och vårda liv?
Jag vill inte bli Krösus Sork. Men jag vill leva, inte existera.

När jag säger att jag förstår att vi behövs dygnet runt betyder inte det att jag tycker att det är ok att vara borta från sin familj fredag till måndag. Varför är helgerna de tyngsta passen? När alla med ”normala” jobb är lediga åker vi på monsterpass.
Delade turer? Varför det? Vad är poängen med att låsa upp någon från 7 – 22? Den där pausen mellan 1- 4 räknas faktiskt inte som vilotid. Jag vill inte ha usel lön och dåligt planerade arbetspass som en självklarhet i mitt yrke. För det ska det inte vara någonstans. Alla förtjänar en lön att leva på även som ensamstående. Alla förtjänar att vara LEDIG på sin fritid istället för att vakta telefonen. För man vet att de kommer att ringa…

Helt enkelt kan jag säga såhär. Jag är lyckligt lottad som har ett jobb och dessutom ett fast jobb. Men jag tänker inte gå på knä och vara ”tacksam”. Jag har FÖRTJÄNAT mitt arbete. Jag är stolt över mig själv och mina kollegor.
Jag har kompetensen och viljan. Mina insatser är värda något. Lyft dig själv! DU ÄR VÄRD MER!
Fight the good fight Smiley heart

GillaVisa fler reaktioner

Kommentera

Bli först att kommentera

Personalgrupper….

Av , , Bli först att kommentera 9

Läste på tyck till om Bjurholm nån som hade skrivit att förut fick personal lägga schema själva och då funkar det bra men nu har kontrollbehovet tagit över för ledningen och det ska vara som det är. Inte riktigt sant, för vi som personal har fortfarande möjlighet att genom skyddsombudet stänga scheman. Problemet jag ser är att personalen inte är överens eller inte törs stänga schemat. Folk tycker inte lika och det som uppfattas jobbigt för en del är ok för andra. Det jag tycker är sämst är att personalgrupper ställs mot varandra. Det tas utbildad kompetent personal från äldreomsorgens grupper och sätts att göra uppgifter som inte är deras utbildnings syfte. vilket då gör att personalen inom äldreomsorgen utarmas och in kommer fler och fler med ingen utbildning. Det visar på den krassa synen på vårt arbete….det är inte lika viktigt som den administrativa arbetsuppgiften….den måste prioriteras för den är så viktigt. Så kontentan blir då ett sk sommaravtal, där folk erbjuds förskjuta semestern mot en ersättning av 5000 kr per vecka före skatt.  Och under hela min tid i Bjurholms kommun, så har det aldrig vart viktigt att ersätta vakanser genom sjukdomar/skador inom administrationen…dom har fått hanka sig fram, men det märks då det byts ut folk..då prioriteras det annars. Så viktigt är det nu att lägga pengar på fler heltider chefer än att försöka locka personal, uskor/vårdbiträden och HSL-folk till Bjurholm, så våra gamla för en bra omsorg på ålderns höst. För tyvärr så är det vi inom äldreomsorgen som kommer till korta. Och med spänning ser jag fram emot den planering som görs eller inte görs inför den nya Arbetsmiljöföreskriften som träder i kraft den 31/3….där arbetet ska planeras utan att personalen far illa. I den här kommunen har det inte ens förekommit utbildning om detta än…..och den sista mars är inte långt borta. så det ska bli kul! Eller inte. Jag är inne på mitt sista år som förtroendevald för kommunals räkning, har bestämt mig nu under vintern att nu får det vara slut. Så då kan jag ägna mina sista år innan jag går i pension åt att bara njuta av det fantastiska jobb jag har och mina barnbarn. Blir en ny verklighet att leva i.

Bli först att kommentera

Bjurholms ekonomi!

Av , , 2 kommentarer 6

 

Döm om min förvåning då det vid årsbokslutet visade sig att det går inte minus, utan vi har ett årsbokslut som redovisar 5,? Miljoner i överskott. Bra är väl det om jag ska tänka som företagare, vilket jag inte är. Uselt kan jag tycka eftersom vi har fått hårda sparkrav och har fått förändra Humlan och ska hålla en avdelning stängd på Bjuregården för att spara pengar. Ganska onödigt så här i efterhand kan jag tycka. Har ingen aning om vart pengarna kommer från heller, AFA gav väl nån miljon, vi på HT har sparat nån miljon, PO tillägget genererade visst lite pengar osv….men resten? Hur kan det ha räknats så kapitalt fel för vi har ju inte blivit hundra nya innevånare heller. Så då kanske vi kan få göra något åt att vi ligger så lågt i lön, vi som jobbar inom Kommunals avtalsområde, för nåt nytt avtal verkar inte vara inom räckhåll. Så nu blir det för politiken att fundera på….vad ska pengarna användas till, nya tjänstepersonstjänster eller ökad bemanning inom äldreomsorgen eller kanske grunden till ett nytt hyreshus eller kanske en peng lagt på badhuset så det blir lite uppdaterat. Jag tror att hålen är stora och det finns säkert prioriterade saker att lägga dom på….men nog känns det surt att förändra Humlan och stänga en avdelning….vi hade pengarna under kudden nånstans. Med detta sagt ingen kritik mot våra eminenta ekonomer….för dom gör ett bra jobb, jag blir bara lika lessen varje gång vi ska dra ner och spara och det sen inte har behövts.

2 kommentarer

Fantastiskt…..

Av , , Bli först att kommentera 5

är att jag trots fyllda 60 år, fortfarande känner att det finns mycket kvar att lära. Under rätt många år så har jag påstått att vi som jobbar inom Äldreomsorgen inte har verktyg nog att möte olika situationer som våra äldre uppdragsgivare utsätter oss personal för. Och siffrorna som redovisas gång på gång i skyddskommittén, visar inte på nått sätt verkligheten, men ger en spegling om vad vi kan utsättas för  under våra arbetstillfällen. Det har vart rätt höga siffror inom området hot och våld, dvs vi som jobbar inom omsorgen blir utsatta för slag, hårdragningar, spott och nyp. Det beror inte på att vi gör ett dåligt jobb, utan att vi många gånger får jobba för boenden som har rätt stor BPSD-problematik. För er som inte vet vad det är, Googla på det. Kort sagt så finns det rätt många olika demenser och alla tar sig olika uttryck, några blir aggressiva, några blir arga för att dom inte kan läsa av osv. Och med det tempo vi har under våra arbetstillfällen, finns det ibland inte tid med många nya möten, utan man försöker lösa toalettbesök, duschar och på och avklädningar ändå trots att vi blir klösta och slagna och  nypta. Men nu har en utbildningsinsats gjorts för oss som jobbar i Äldreomsorgen och vi har faktiskt fått verktyg att bemöta dessa rätt vanligt förekommande kränkningar.Och det känns så skönt, men oxå lite bittert eftersom vi hade kunnat undvika en rätt stor del av incidenter om vi hade haft dessa verktyg under åren. Nu ligger det på oss som skolar in vikarier att lära ut detta oxå på ett bra sätt, för då och bara då kan vi säkerställa att detta lever vidare. Den erfarenhet som en som jobbat i 20-30 år har, kan vi inte förmedla men däremot så kan vi skola in och säkerställa att våra vikarier och kommande generation får det bättre. Så kära Bjurholms Kommun…nu ska ni se att det går lite framåt och vi kanske orkar jobba till vi ska gå i den fattigpension som väntar oss, lågavlönade utslitna kvinnor och män som jobbar med det fantastiska att få hjälpa en annan människa. Så trots ont i röven efter denna dag så är jag tacksam för att det finns saker kvar att lära.

Bli först att kommentera

Tyckatillare…..

Av , , 1 kommentar 15

finns det gott om och det tyck jag är bra. Sen finns det ju både de som törs stå för det dom tyck och de som inte har kurage att stå för de dom tyck. Sån är ju människan, ganska lika vargflockar, i grupp törs man och ensam  spring man. Om det har vart oklart vad jag är så är det inte politiker, och jag ska ringa VK i dag och få bort den titeln. Det var en kort period av mitt liv jag var det och jag insåg ganska snabbt att det är inte för mig, det politiska spelet.

Jag har oxå läst era insändare, ni fega stackare som inte törs stå för era åsikter, och tänkte bemöta dom här.

Den här kommunen har ännu inte kommit så långt i arbetet med heltider och delade turer, efter x antal motioner och skrivelser, som då tyvärr oftast hamnar i nån skrivbordslåda,  och det är svårt att arbeta med det när man möts av att verksamheterna kräver deltider för att det ska fungera. Finns det  vilja och  ambition att utveckla detta? Det är frågan.  Vi har grupper på grupper som ska utreda, jag sitter oxå i en sån, men det känns meningslöst, för verksamheterna bedrivs med deltider och delade turer. Varför ska jag då som facklig företrädare uppmana våra unga  att stanna i en kommun, där det knappt går att försörja sig på lönen, då de inte får jobba heltid? Jag har roat mig med att titta på siffror från året som gått och vi har använt visstidare(timanställda) för drygt 3,5 miljoner kr på 11 månader…..finns det då inte utrymme för en bemanningsenhet/ pool för de som är flexibla och vill jobba mer? Och lönemässigt så ligger vi några tusen under kransen….Varför? Ja det kanske finns en lönepolitisk inriktning på detta. Vad vet jag! Sen tillkommer en hög arbetsbelastning, dålig arbetsmiljö, en dålig ledning ibland och en otydlighet i organisationen som gör det rätt tungt att arbeta. Och nu när vi då ska jobba fram till vad det nu blir 67 eller 70…..hur ska vi orka? Du/ ni har kanske svar på det!! Men för övrigt så är det det mest fantastiska jobba jag kan ha…har nu jobbat i över 40 år med detta och det är lika roligt och givande varje dag jag år gå till jobbet. Men det är liksom framsidan….allt det övriga är baksidan.

1 kommentar

Öppet brev till politiken i Bjurholms Kommun.

Av , , 2 kommentarer 12

Det tas beslut i nämnder som får konsekvenser på golvet. Ett sådant, nyligen taget i On, är att det ska inte, på grund av budget, öppnas en avdelning som just nu renoveras på Bjuregården. Nu har inte detta tagits i vare sig KS eller KF och det är ju känt att det händer att beslut ändras där. Men en konsekvens av det beslut som tagits i On är att det ska också dras ner tid på ”Humlan”, vårt enda sociala nätverk för alla de som sitter ensam hemma. Det ska dras 0,75 tjänst från den verksamheten som också fungerar som rehab för våra boende på särskilt boende, SÄBO. Det är tänkt att den verksamheten, ska klaras av på 50%, vilket är i stort sett omöjligt ur arbetsmiljösynpunkt, då det förekommer en del tunga förflyttningar då det ska vara två personer med. Det som istället händer det är att det utökas på andra håll, nämligen på de administrativa funktionerna, som nu är uppe i en heltid. Försvarbart? Ja, kanske, för tydligen så är det viktigare att ha administratörer än plats åt våra gamla. Det är billigare att köpa plats av andra kommuner. En konsekvens blir också, att vi som har nåt sorts politiskt beslut på att vi ska jobba med heltider, nu ser ett schema där det i stort bara är en heltid per avd, och resten varierande deltider och då lägst 50 %. Vem vill ni ska jobba på de 50 %-en? Ingen ungdom i världen kan livnära sig på 50 % och inte bo hemma! Men enligt de lärde så är det verksamheterna som kräver scheman med 50 % tjänster. Det svider i hjärtat att tänka sig de som nu går utbildning till uskor, ska komma hem till Bjurholm och jobba 50 %. Å andra sidan finns det inget att flytta till heller, så det kanske kvittar. Men att bara höra hur illa det är ställt med tjänstgöringsprocent,och synen på det, det känns som ett slag i magen. Nån större inflytande  har heller inte personalen då det kommer till schemaläggning. Tydligen så måste en schemaperiod vara på fem veckor i Bjurholm, det är svårt att tänka annorlunda. Så resultaten blir ett dåligt schema, med delade turer på helgerna, och få heltider. Man tillgodoser en dels önskningar att jobba mer tid, vilket är positivt, medans den stora massan får jobba deltid. Och konsekvenserna för ”Humlans” del, blir väl antagligen fler ensamma hemma och en större belastning på hemtjänsten.

Så min fråga till er. politiker, är: Hur ska vi säkerställa att äldreomsorgen kan överleva och hur ska vi  ersätta oss som går i pension om några år? Hur ska personalrekrytering kunna ha en chans i en kommun, där administrationen växer och omsorgen krymper?  Hur ska vi få vikarier till kommande somrar och kunna ta semester? Hur ska vi kunna nå nämndernas mål? Och hur ska vi säkerställa att våra äldre och gamla får en bra omsorg på ålderns dar? Och hur ska vi ha det med den psykosociala arbetsmiljön i fortsättningen? Vad svarar ni?

Mitt förslag till alla som går utbildning nu är att: Då ni är färdig, sök er till kommuner och landsting som uppskattar personal mer, med bättre lön och tjänstgöringsgrader. Ni har också en gång en pension som väntar. Och det blir inte mycket på 50%!

2 kommentarer

Indragningar

Av , , Bli först att kommentera 7

När jag läser alla alarmerande artiklar om att kommuner och landsting måste spara åtskilliga miljoner, och mest i de verksamheter som en gång var den gamla välfärden, så blir jag bara lessen och trött. De människor som en gång byggt upp vår nu raserade välfärd, drabbas.Vår  ålderdom blir en fattigdom för de som vart offentligt anställda och levt på låga löner och deltid. Och eftersom det under åtta år satsats på de som är rikast i landet och politiken har gynnat de som har det bäst, så blir jag ytterligare förbannad över att alliansen och arbetsgivarorganisationer tror att det skapas mer jobb om vi sänker lönerna. Men sänker lönerna då för de yrken som finns inom välfärdssektorn. Inte inom tjänstemannakåren utan för oss som jobbar närmast de som behöver oss mest. Läser man alla larmrapporter om att det städas dåligt inom skola och omsorg, ja, då är det vi som utför dessa sysslor som får på skallen, inte den som håller i pengarna. Och en dålig hygien får konsekvenser i vårdarbete och på skolan. De flesta som sitter i alliansens topp är skolade till att bli politiker, har aldrig haft ett ”riktigt” jobb, aldrig fått kämpa mot nerdragningar och avrustandet av välfärden och har tydligen råd att ha både barnflickor och städhjälp. Jag har fått klara det själv och har därför skador av dels ett tungt yrke, och sen ett antal barn och så vidare. Nej, mitt råd är att för att höjja statusen på våra yrken, ge oss en bra arbetstidsförkortning, lön värd mödan och tyck för en gångs skull att vi gör viktiga jobb, vi som jobbar i offentlig sektor. Vi ska oxå spara i Bjurholm, och som vanligt slår det mot omsorgen. Vi har redan nu köpt platser i grannkommuner, några som väntar på särskilt boende, och har väntat rätt länge, men vi ska spara…..och gissa vart? Nu har det inte gått genom KF, men det torde väl inte hända nåt revolutionerande där, för inte har vi mer pengar då!  Och så tragiskt för de som vi har haft inne på intervjuer om det nya demensboendet och likaså för att våra duktiga visstidare som går utbildning nu till uskor. Vad finns kvar då dom har gått färdigt? Jaa, den som ev får väl se! Ha en bra torsdag alla och njut av den sköna dag vi har!

Bli först att kommentera

Ett litet ord på vägen till alla er som valt att inte vara med i facket.

Av , , 3 kommentarer 38

 

 

 

 

Från dina Omtänksamma arbetskamrater!

 

Det måste vara skönt att kunna gå till jobbet och veta att du inte är underbetald, eftersom dina arbetskamrater sett till att du får en skälig lön.

 

Det måste kännas tryggt att du trots omorganisationer har jobbet kvar och att

du slipper jobba allt för många timmar, att du får gå hem i vettig tid, precis som alla andra.

 

Men skulle det vara så illa att du måste jobba övertid, så har dina arbetskamrater sett till att du får en hygglig ersättning för dina övertidstimmar.

 

Och du, du måste väl erkänna, att det är skönt med fem veckors semester, betald, med lön alla semesterdagarna, tack vara dina arbetskamrater.

 

Och om du blir sjuk, din stackare, har dina arbetskamrater sett till att du får sjuklön.

 

Börjar din tand värka på jobbet, har dina arbetskamrater sett till att du får gå till tandläkaren och få den utdragen på betald arbetstid.

När du en gång blir gammal och ensam, kommer du att minnas dina före detta arbetskamrater, för det är ju de som sett till att du har en extra slant även då, via din avtalspension.

 

Här ser du hur omtänksamma dina arbetskamrater är mot dig. Det är synd att du struntar i dom!

 

 

3 kommentarer