Välfärdens profitörer

Jag efterlyste tidigare i en fråga vilka som var de största vinnarna av Reinfeldts politik och jobbskatteavdrag?

För mig ringer en enorm larmklocka då riskkapitalbolagen ger sig in i leken. Inte nog med att de gör sig sina förtjänster på skattefinansierad verksamhet. De tjänar även mest via den skattesänkarpolitik som först de senaste 8 åren.

I alla fall. Här är dom:

http://bloggar.aftonbladet.se/vinnareochforlorare/2014/03/de-vinner-pa-valfarden/

 

Tycker du som jag att det är åt …..

Visa det!

Idag lyser solen!

 

 

4 kommentarer

  1. Mr Cool

    Fundera i stället hur det är möjligt att plocka ut stora vinster i en offentlig skattefinansierad verksamhet som ständigt behöver mer pengar?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Mr Cool!
      Man plockar russinen ur kakan. Där det finns möjlighet till vinster så roffar man åt sig allt vad man kan. Hur kommer det sig att dessa bolag lyser med sin frånvaro hos oss i inlandet? Jo här finns för dåligt underlag för dessa vinster så oss skiter man i. Men det kan inte det offentliga göra så de ”olönsamma” bitarna ur kakan lämnar man till staten och det är ju ”tur”. För vi i inlandet har väl samma rätt till service i form av skola, hälsovård etc?

      • Mr Cool

        Du har helt rätt i att etableringsviljan är större på orter där efterfrågan förväntas vara störst och jag är helt övertygad om att du själv väljer en bank för sparade medel som ger bäst ränta. Enligt mitt sätt att se det så är man inte girig bara för det. Men då kvarstår huvudfrågan varför offentliga alternativ inte kan generera vinster på gynnsamma etableringsorter? Visst har vi rätt till någotsånär likvärdig offentlig service oavsett var vi bor och det hanteras ju med skatteutjämningssystemet. Sorsele har ju exempelovis en tätposition när det gäller att spendera pengar som andra tjänat in. Avslutningsvis vill jag ge en stor eloge till den fantastiska skoterbilden som pryder din blogg.

        • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

          Hej!
          Ikväll har jag varit på arbetarkommuns årsmöte. Det är spännande och vi har bl.a jobbat med vårt kommunalpolitiska handlingsprogram. Det jobbas intensivt och att i denna demokratiska anda mejsla ut det vi vill jobba med nästa mandatperiod känns bra.

          Jag ser inte kopplingen att offentlig service ska generera en vinst, men något som direkt brukar ske när privata aktörer tar över en tidigare offentliga är personalnedskärningar. Både inom skola och äldreomsorg har de privata bolagen mindre personaltäthet. Personal kostar men de utför ju trots allt något. Nu debatteras tex klassernas storlek och konsekvenserna av stora klasser med få lärare och i förlängningen elevernas dåliga resultat.

          Jag undrar om riskkapitalbolagen skulle generera några vinster eller vara ”billigare” i drift om de var tvungna att ta hand om ”allt” (vårdcentralen i Sorsele, Storuman, V-mina, Malå osv, osv) och inte bara godbitarna kring kusten?

          Vad Sorsele anbelangar så kan jag inte uttala mig om detta men jag kan konstatera att vi står relativt långt ifrån varandra då det gäller synsätt på skatter och dess användande.
          Jag får tacka för berömmet av bilden som är vid mina nät ute på Kultsjön och min intention är att växla bilder så att ni får se så mycket som möjligt av vår vackra dalgång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.