Vårsolen(ergi)

Så har då vårsolen börjat värma ordentligt och för mig så är det dubbelt ljuvligt då jag har min solvärme uppe på taket. Den började ge värme redan för en månad sedan, men nu är det turbo på anläggningen.

Det är många som har varit och frågat mig om anläggningen då det mig veterligen inte finns någon fler i dalgången? Min ”snurrar” för tredje säsongen nu efter att jag renoverade mina golv och konverterade om värmen i huset.

Varje modul räcker för att värma ca 100 liter vatten och min ackumulatortank är på 500 liter. Jag ligger i underkant med andra ord. Denna ack.tank värmer både mina golvvärmeslingor + tappvarmvatten. Feg som jag var köpte jag bara tre moduler, men dessa tre laddar min ack.tank ändå upp till 70 grader i botten på tanken. Inte dåligt. Med facit i hand skulle jag ha skaffat två moduler till. Står du i tankar att skaffa solvärme så avfärda dem inte. För mig har det funkat.

Det pratas ofta om att ”tjäna igen” sina investeringar. Det vet jag inte om jag kommer att göra, men min vedhantering har minskat rejält (Det är kul med ved, men då trave efter trave ska tas om hand … Livet består av mer än vedbacken). Solvärmen ger mig dock en grundvärme i acktanken som är ”nästan gratis” stora delar av året (mars – okt). Att det sedan är klimatsmart och funkar även för oss uppe i fjällen gör inte saken sämre.

solvärme

 

 

2 kommentarer

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Jag har nog idealförhållande med rakt söderläge och inget som skymmer från vare sig den ena eller andra sidan. Sedan har jag valt att satsa på Vaccumrör och inte plana solfångare. Dessa ger bättre effekt men är dyrare i inköp. Klokt? Ingen aning. Men funkar gör de.
      Takets lutning har även det en viss betydelse. Liten vinkel ”planare tak” ger sämre effekt vår och höst men mer under sommaren. Större lutning ger motsatt effekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.