Socialnämndens kvalitetsdag

Igår fredag hade socialnämnden i Vilhelmina en kvalitetsdag som jag var nere på och jag hade tänkt berätta lite grann från denna heldag på Folkan. Tanken är att få ihop en VI-känsla mellan politiken och verksamheten och mellan de olika verksamheterna inom socialnämnden.

Det började med att Förvaltningschef Roland Bång och nämndens ordf. Annika Wibrell hälsde välkommen till förvaltningens många olika chefer, fackliga företrädare och politiker.

Därefter fick cheferna 10 (TIO) minuter på sig att via en SWOT-analys (dvs. redogöra för sin verksamhets: Styrkor, svagheter, möjligheter och hot). Detta tog hela förmiddagen. Det är ganska många verksamheter inom sociala ska ni veta.

Efter lunch (ej betald av skattebetalarna :-)) redogjorde Stefan ?? (tyvärr föll efternamnet bort), förvaltningsekonomen hur prognosen ser ut med vår befolkning de närmaste 30 åren framöver. Konklusionen är inte som många tror att det blir fler äldre, antalet ligger relativt konstant, men de äldre kommer att vara ”äldre” än idag och med det får vi anta att bl.a sjukdomar och krämpor kan vara fler. Men många kommer att vara pigga och krya och de vill ha ett aktivt liv. Något att ta hänsyn till i det framtida arbetet.

Under e.m vidtog ett arbete med att varje verksamhet spred ut sig och började jobba med en verksamhetsplan utifrån sin SWOT-analys. Men även utifrån kommunens budget och strategiplan. Politikerna fördelade upp sig på de olika verksamheterna och jag valde att sitta med tätortens och fjälldalarnas hemtjänst. Mycket lärorikt. Tack för det!

Sist redovisning av början på detta arbete och en utvärdering av hela dagen. Hemfärd till Saxnäs och solen/grillen!

Min alldeles egna reflektion:

En mycket bra och givande dag. Roland styrde upp det hela på ett mycket bra sätt med bra redovisningar från verksamheternas chefer/tjänstemän.

Genom att koppla ihop politiker och tjänstemän tror jag att man får en större känsla för varandras områden. ”Varför utför inte cheferna/tjänstemännen besluten vi har tagit?”, ”Politikerna begriper inte hur det ser ut i verksamheterna”. Detta tror jag att vi kan motverka genom en sådan här dag.

Annika vädjade till ALLA politiker attdenna dag lägga partipolitiken åt sidan och utgå från verksamheten och det gemensamma. Det gjorde ALLA och jag tycker att dagen var ett mycket gott exempel på samarbete med det gemensamma för ögonen.

Jag fick en helt ny inblick i denna stora nämnd och jag hoppas att detta blir ett återkommande inslag.

Idag lyser åter solen och det blir en övernattning ute i fjällstugan.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.