Distriktskongress 2015 i Skellefteå.

I fredags e.m åkte jag ned till Skellefteå med ett antal kamrater till Skellefteå för att företräda Vilhelminas socialdemokrater och för att försvara de motioner vi hade skickat in till kongressen från Vilhelmina. Tre till antalet.

Ca 175 ombud (10 från Vilhelmina) skulle välja ny styrelse och behandla 37 stycken motioner inkomna från hela länet.Frågan jag hade ställt mig än sedan tididt i vintras var: Är det någon mening att skriva motioner?

Av de svar och från de med mer erfarenheter runt mig så var läget dystert, men även om motionerna inte finner gehör så väcker de opinion genom att debatteras. Och det är inte att förakta. Alltid kan de så ett frö för framtida kloka beslut.

Årets kongress var bara en dag mot det brukliga två och detta ställde till med problem då man inte får någon tid att prata ihop sig med de andra arbetarkommunerna och pejla av läget / eller lobba för sin sak. Välj själv vilket.

Kongresshandlingarna kom ut för en månad sedan och vi såg att vi fått avslag från distriktsstyrelsen på två motioner och ett halvt löfte på den tredje.

Men vi i Vilhelmina förberedde oss genom att ringa runt i distriktet till de olika ombuden i förväg och ”sådde våra små frön”. Frågan var om de skulle slå rot?

Nåväl. Eftersom jag varit med att författa en del av motionerna så gäller det ju att stå upp för sin sak och argumentera för den. Men som den rookie man är så kändes det lite pirrigt att gå upp och tala inför denna ”massa” av ombud och distriktets ”partitoppar”.

Den första motionen gäller de sk. fjälllinjerna i kollektivtrafiken och att dessa INTE ingår i landstingets/Länstrafikens stomlinjenät. Detta innebär att Vilhelmina kommun (och Sorsele och Dorotea) får ett procentuellt bidrag till att bedriva busstrafik på sina respektive fjällinjer, men att en betydande del av kostnaden betalas av kommunerna själva. Detta menar vi från Vilhelmina är fel och orättvist då dessa linjer är de absolut kostsammaste (de är långa) och att de genom betydelse för kommunerna är av mycket stor vikt, fullt jämförbara med andra busslinjer mellan länets kommuncentra. Därför ansåg vi att Landstinget ska ta HELA kostnaden. Och för Vilhelminas del är det en betydande kostnad.

Då vi såg att detta kunde gå åt pipan begärdejag att den första ATT-satsen skulle strykas, men yrkade på att den andra skulle få gehör (den viktigaste).

Röstning vidtog och DS (distriktsstyrelsens) avslag vann. Votering begärdes med handuppräckning. Men nu såg vi att det såg jämnt ut, men fortfarande blev det enligt mötesordförande till DS fördel. Jag fick rådet att begära rösträkning, men hann inte tänka tanken förrän någon hade begärt det och nu skulle det räknas uppsträckta lappar och…..

Vilhelminas motion vann gehör med 15 rösters övervikt!

Rungande applåder, och gratulationer… Så roligt!

Kaffe vidtog och sedan var det rond två med de övriga två motionerna, men där gick det inte lika bra, men motionen om höjda reseersättningar för sjuk och tandvårdsresor vann ett visst gehör, men först då ekonomin tillåter…

Den sista motionen om en översyn av skatterna i glesbygden fick avslag.

Sent igår kväll stegade jag in genom dörren, mycket trött, men samtidigt glad.

Glad över att få förtroendet att representera Socialdemokraterna och väljarna i Vilhelmina. Över mina trevliga kamrater som jag fick följa med. Över att en av våra motioner vann gehör. Över att få vara en del i det demokratiska maskineriet. Över att det GÅR att påverka.

Nu återstår det att se vad det blir av det hela, men vi tar det allt eftersom det kommer…

 

 

 

 

7 kommentarer

  1. Pingback: Distriktskongressen 2015 | Ruggugglans näste…

  2. Ewa Hed

    Tack Magnus själv för en fantastisk helg. Vi var ett bra gäng. Jag undrar fortfarande vad som händer med motionerna där de ligger någonstans?? Men som blivit antagna. Jag och Boo Jonsson vände en motion också i Skellefteå. Fastän motionen om Ransarvägen blivit avslagen så fick vi gehör efter många och flera debatter. Men sen? Ja det är den stora frågan? Vem driver den nu så det blir verklighet? Det är rätt många år den. Vi kanske måste skriva om den?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Ewa!
      Jag håller med dig. Det var en trevlig helg.
      Då det gäller vår motion om fjällinjerna hoppas jag att man följer motionens anda och inte slingrar sig undan. Och även fast vi inte har egen majoritet i landstinget räknar jag med att den ska gå igenom. De sk. Fjällinjerna ska in i Västerbottens läns stomlinjenät och vid nästa upphandling tar Västerbottens läns landsting det ekonomiska ansvaret för dessa linjer. Allt annat vore ett svek. Men nu tar vi det som det kommer och skådar inte given häst i munnen.

      Då det gäller Ransarvägen så får vi syna detta mer i sömmarna.
      Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.