Budgetberedningsgrupp tillsatt

Nu i veckan när jag var nere på KS togs ett beslut på att bilda en budgetberedningsgrupp bestående av kommunens högsta tjänstemän, nämndernas ordförande/viceordf och Ks au. Eftersom vare sig PA eller SD har representanter i dessa grupper föreslog majoriteten att vardera en representant från PA och SD skulle tas med i gruppen. På så vis finns alla partier representerade i det framtida arbetet med budgeten. Ingen hade några invändningar mot detta.

Förutom att det känns bra att alla partier inbjuds att delta så ger det återigen ett avtryck på viljan att samarbeta om kommande budget och att inget parti utesluts i detta arbete. Nu kan alla hjälpa till att bidra för att få fram en budget för kommunens bästa och här kommer det att bli ett givande och tagande, men min förhoppning är att om alla går in i detta med goda avsikter så kommer vi att lösa den svåra ekonomiska knut kommunen befinner sig i.

Från tjänstemannahåll uttryckte man en önskan om att nu få ”input” från alla partier och att det blir en struktur på detta så att det inkommer förslag och idéer från partierna och inte från politiska enskilda företrädare. Detta för att undvika motstridigheter. Rak och tydlig kommunikation mellan beredningsgruppen och partierna tolkade jag det som att man efterlyste. Man efterlyste/ställde krav även på att man i denna grupp nu avsätter tid för arbetet. Det är snäva tidsmarginaler, speciellt med sommarens ankomst då folk vill vara lediga och ska man ha något konkret att klubba till hösten lär det till att rappa på. En första träff är planerad till imorgon (måndag) och det ska bli intressant att höra vad man kommit fram till.

I förrgår hade vi ett gigantiskt mullarande  ”då a mor” (åskan) var i farten. Det gav oss ett strålande väder igår och dagen ägnades åt tomtarbeten. Men idag är det + 5 grader och regn. Tyckte det var för bra för att var sant med gårdagens finväder…

 

 

En kommentar

  1. Åsa Össbo

    Hej Magnus,
    jag reagerar på din skrivning, ”Eftersom vare sig PA eller SD har representanter i dessa grupper föreslog majoriteten att vardera en representant från PA och SD skulle tas med i gruppen”. Även om det rent formellt stämmer det du skriver (på grund av att S och V med BBs hjälp kan rösta igenom vad de vill) och att det lades fram på detta sätt i KS. Men det låter som om PA varit helt passiva och att PAs delaktighet blivit räddade av den ”snälla” majoriteten.
    Då får jag lov att berätta en annan historia för dig och alla som läser dina bloggar. Det var jag som påtalade att PA och SD inte har någon au-plats, dagen innan KS på KFM-gruppen, ifall det vore på tal att skapa en grupp utifrån au-konstellationerna. Men snarare började diskussionen i att alla gruppledare skulle sitta med och då självklart en från varje parti (utom BB då troligtvis?).
    Går vi tillbaka i tiden till 2013 var det PA som drev frågan om insyn för partier utan au-representation i budgetberedningen. Detta resulterade i att Vänstern, som blivit oförtjänt åsidosatta av S under förra mandatperioden, också fick plats i beredningen. Nu senast, inför senaste budgetberedningstillfället 14/4 ställde jag frågan till KS ordf. (sent, men ändå någon dag innan) ifall inte den nya traditionen för partier som inte har au-plats att delta i budgetberedningens överläggningar skulle fortsättas. Vänstern och PA deltog i budgetöverläggningarna 2013 men någon inbjudan kom dessvärre inte 2014. Svaret från KS ordf. kom emellertid efter mötet.
    Utifrån 2014 och 2015 års praktik (än så länge) upplever PA att dörren hålls stängd.
    Som jag ser det är det hittills bara PA som har gjort ”hemläxan” dvs. kommit med ett konkret budgetremissvar samt förslag till besparingar (dock ej konsekvensbeskrivna). Hade övriga partier arbetat med frågorna kunde vi haft ett digrare material att arbeta med och inte tappat en månad, och haft maj som arbetsmånad. Nu går vi in i skolavslutningar och semestrar. Detta är i alla fall något som alla partier måste ta med sig in i framtida budgetarbetesprocesser.
    Denna grupps konstruktion innebär återigen att en politisk vilde (som vanligtvis sitter i budgetberedningen genom au) också ges insyn och delaktighet, vilket inte skulle vara fallet om gruppen hade konstruerats utifrån gruppledare. PA som tredje största parti tvingas tigga om insynsplatser när KD till exempel har två personer i arbetsutskott, en vice ordf.SN och en au-plats i KS. En direkt följd av majoritetens politiska praktik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.