Haga-mannen och frigivningsregler

I dagarna har frigivningen av Den sk Haga-mannen rört upp känslorna hos folk, i synnerhet i Umeå där det har påståtts att han vill tillbaka till. Fullt förståeligt med tanke på det hemska brott han utsatt en rad kvinnor för.

Vad jag förstått blev han dömd till 14 år, men tack vare den sk 2/3-regeln och gott uppförande i fängelset blev han nu utsläppt (igår). Vad som nog förbryllar både mig och andra är att han anses inte helt tillräknelig och anses kunna återfalla till brott. Hur i h-vete kan man då släppa ut karln? Att han sedan vill tillbaka till Umeå känns ännu mer bisarrt, Främst då det gäller med tanke av hänsyn till offren, men en gissning är att det lär finnas några som skulle vilja plocka honom om de kunde. Men allt följer dagens regler och då blir det som det blir.

Men om man nu ska se något positivt i denna historia så är det att man från regeringens sida via justitieminister Morgan Johansson ska se över dessa frigivningsregler som man anser för slappa och även väga in om den dömde anses samhällsfarlig. Bra!

Sedan lär det bli debatt om man ska ha den sk. 2/3-regeln och det lär det bli diskussion över speciellt från dem som anser att folk ska låsas in och nyckeln kastas bort eller tas av daga med statssanktionerade mord.

 

4 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    2/3-regeln i sig är väl helt okej men ska inte gälla grova våldsbrott, där borde i stället vid fullgjord strafftid en granskning göras ifall den fängslade ska få komma ut eller inte. Finns det skäl att misstänka återfall så ska personen ej släppas ut.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Kenneth!
      Jag har försökt hitta någon sorts motivering till 2/3-regeln. Hittar inget, men jag har nog sökt för dåligt, men det ligger en hel del i det du säger.
      Ha det gott!

  2. Göran Jonzon

    Den grundar sig väl i rent ekonomiska aspekter. Det är dyrt att hålla farliga brottslingar inspärrade på ett säkert sätt.
    Sedan är ju den övergripande frågan öppen över hur mycket bättre man blir av ”vård” i form av fängelse ?
    En del går helt enkelt inte att omvända från grova våldsbrott, det har ju fastställts av fler än enstaka forskare.
    Vi har helt enkelt inget bättre sätt att skydda samhället än att bura in dem.
    Men då kunde vi ju ha en tilläggsregel som i USA, som ”TGG eller Tredje gången gillt”.
    Efter 3 våldsdomar åker man in på livstid.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Ja jag vet inte vad den grundar sig på: Om det är ekonomiskt eller att den instängde ska ha ”en morot” för att sköta sig under strafftiden, eller ???
      Och visst är det så att en del verkar vara burfåglar för alltid och huruvida ”vård” hjälper vet jag inte heller. Se på Clark Olofsson tex. Men visst måste det ju vara så att det finns de som ”börjar om” efter en volta och sköter sig.
      Som vanligt är det inte svart eller vitt och det är det som gör det så svårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.