Årets laxfiske i Målsälv

V.32 har de senaste åtta åren varit vigd för laxfiske i Målsälv, ca 15 -20 mil norr om Narvik så det är en bit att åka från Saxnäs.

Sista åren har jag och svågern brukat fara en dag i förväg och mellanlanda uppe i Jukkasjärvi utanför Kiruna och där bo över hos en fiskekompis med idel god mat och dryck.
DSC_0494Karamelliserade jordgubbar med vaniljglass, kaffe och en himmelskt gott Ice Wine.

Förhandsrapporterna som vi följt via nätet var oroande då det dåliga vädret och framförallt det myckna regnandet hade höjt vattennivån oroväckande mycket. En kompis som varit där veckan före hade farit hem i förtid pga vattenståndet. Men detta avskräckte inte oss utan vi drog iväg och byggde upp vår camp. Som tur var hade markägaren en båt som vi fick låna. Dock var modellen ”tvålkopp” ,och med två fullvuxna karlar så blev det lite svajigt, men till allmän munterhet.
Båten i Målsälv
Första dygnet regnade det en hel del, men sakta men säkert blev vädret bättre. Dock sjönk inte vattenståndet riktigt som vi ville och normalt sett brukar vi vada över detta stråk.

Men glada, goa gubbar som vi är så hängde vi inte läpp för detta och det finns annat än laxen som hägrar för oss. Maten och drycken är en MYCKET viktig del av vår resa och efter att ha haft en rök inbyggd i älvbanken (som nu stod under vatten) gav sig tre gubbar på att fixa till en ny, modell kokgrop. Årets nyhet var denna grop där mycket gott lagades till:
DSC_0538
En fårstek från Grytsjö hade fått följa med och tillagades i gropen. 6 timmar senare föll köttet av och med kryddor, såser och div. tillbehör hamnade den i tortillabröd med en kall pilsner. Behöver jag nämna att det var gott?

Bröd i en järngryta bakades flera gånger bla. ciabatta och detta provade vi dels att göra över elden, men även i vår kokgrop.
DSC_0513

Men det blev även laxfiske mellan varven.
DSC_0519

DSC_0523

Själv har jag aldrig fiskat så lite som i år och det är det som är det fina med denna årliga resa. Det finns inga måsten och känner man för det så kan man lägga sig och sova på kullerstensstranden. Otroligt skönt för en värkande rygg, men det blev magert med lax för egen del.
DSC_0527

Men till syvende och sist så är vi ju faktioskt där för att fiska lax och som lök på laxen brukar det vara att just få en lax och det var några av oss som fick äran att bärga några stycken.
20150805_151344[1]
Och som tur var så var detta i början på veckan så vi fick med andra ord inviga vår nygrävda rök.

Så var detta årets laxfiske slut och vi får se hur det ser ut till nästa år…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.