Veckans politik i Vilhelmina

Jag har haft problem med internet så min sedan tidigare utlovade redogörelse av veckans politik blev lite fördröjd.

Det blev mycket politik i början på veckan och det har varit både ”ups and downs”.

Måndagen innebar kommunfullmäktigegrupp där som vanligt alla partier finns representerade och som började med en gemensam dragning av ekonomichefen och de olika nämndscheferna. Intressant, men samtidigt dystert då det ekonomiska läget är allvarligt för Vilhelmina kommun och dess medborgare. Varje nämnd redogjorde för sitt och och hur de såg på framtidens utmaningar för att sedan ta lunch och varje parti/partigrupp gick till sin kammare.

Hur diskussionerna går i de andra partierna har jag ingen aning om, men jag upplever vårt diskussionsklimat som givande där det tidsvis går höga, men det är högt i tak och vi för det mesta uppnår konsensus. Det är ju så då man inte har en absolut majoritet att det måste ges och tas. Inget konstigt med det och det var en givande dag.

Måndag kväll innebar repskap där vi Socialdemokrater har möte med företrädare, ledamöter och medlemmar i partiet och där DU som vanlig medborgare har möjlighet att föra fram din åsikt. Även där blev det diskussioner med olika åsikter, men alla vet vad vi har framför oss då det gäller ekonomin, men vi ställs inför den realitet och verklighet som råder och då måste vi som politiska företrädare stå upp för de beslut som fattas även om de blir impopulära och i dessa tider är det inte så roligt alla gånger att vara fritidspolitiker.

I morse läste jag tyck till på VK och blir beklämd av hur en del resonerar, men förstår även att många inte vet hur det funkar med den kommunala ekonomin och politiken. Men det lägger jag till sidan för stunden och återkommer i kommande blogginlägg. Jag är ingen expert själv, men det är inte fullt så enkelt som man kan tyckas tro.

Tisdagen innebar KS (Kommunstyrelse) och den förflöt utan några kontroverser.

Kommuninvest var och informerade om sin verksamhet (en sorts bank för kommun/kommunala bostadsbolag och landsting) och sedan hur vår ”rating” såg ut, plus/minus för kommunen. Många ser enbart negativt för Vilhelmina, men det finns faktiskt sådant som är på plussidan också, så allt är inte nattsvart. Men den största utmaningen är den negativa befolkningsutvecklingen och den åldrande befolkningen.

Men hur var det nu med ”ups and downs”?

De stora ”grejerna” denna gång var att vi tillsammans lyckades sy ihop en budget som blev underskriven av stora delar av politiken i Vilhelmina. PA och SD finns inte med på denna budget dock.

Det har stöts och blöts, givits och tagits under några månader och det gav resultatet. Det är en mycket kärv budget, men tillsammans ska vi försöka få ihop detta och det kändes faktiskt lite högtidligt då kommunstyrelsens ordf. Åke Nilsson  slog ned klubban och vi kunde konstatera att vi nog näst intill gjort något som är smått historiskt (jag har iaf inte hört om att en Vilhelminabudget blivit underskriven av 6 parter. Rätta mig om jag har fel).

Smolken i bägaren får sägas vara de lika historiska besluten att till kommunfullmäktige låta klubba igenom nedläggningen av Latikbergs skola och musikskolan. Två mycket impopulära beslut, men som lika fullt togs av bl.a mig själv.

Men just nu forsar det ut pengar i en rasande fart ur kommunen och kranar kommer att måsta skruvas åt för att stoppa flödet. Här skiljer vi i majoriteten oss åt jämte de som inte ville lägga ned, och jag får inte deras resonemang att gå ihop lika lite som de får mitt att gå ihop. Men för oss som sitter i den styrande majoriteten så kan vi inte sitta still utan måste försöka hejda detta flöde. Nu blev det en annorlunda konstellation och mix av både majoritets/minoritetspartier som avgjorde dessa skolors öde, men som Maria Kristoffersson skrev i sin blogg: Styr eller avgå. Även impopulära beslut måste tas.

Så är politiken och framtiden får utvisa hur kloka beslut det var och resultatet av dem och det är du som väljare som har det i din hand i kommande val.

En fråga som kanske intresserar mina läsare i den västra delen (Klimpfjäll med omnejd) var anbudet på gamla macken där affären ligger. Fastigheten har legat ute på anbud, och det hade kommit in ett sådant som vad jag förstår var intressant till en början. Men sedan kom det in en reservation mot en ev. miljöskuld pga av att det just varit en bensinmack där. Detta skulle innebära att OM det i framtiden inte blir någon bränsleförsäljning där och det konstateras att det behöver saneras blir en kostnad som kommunen får stå för och det kan bli dyrt. I dagsläget såg vi inte möjlighet att försälja macken och den är sålunda kvar i kommunens fastighetsbestånd.

Det blev ett långt inlägg, men hoppas att jag bringat lite klarhet i politikens Vilhelmina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.